Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) készült munkaanyagból kiderül, a gyógyászati segédeszközök 98 százalékos társadalombiztosítási támogatási kategóriája megszűnne, és számos termékcsoportnál csökkentenék a támogatás mértékét - írta a Magyar Nemzet.

Kevesebb kötszert írhatnának fel az orvosok, a betegek az eddigi havi 30 helyett csak 20-at, bizonyos termékeknél pedig 15-öt kaphatnának. A diabéteszeseket is rosszul érintheti a változás, a vércukorszintmérő tesztcsíkjának támogatását 80 százalékról 70-re vagy 50-re csökkentenék.

Változna a járást segítő és a hallásjavító eszközök támogatása is. Az utóbbi megvásárlásához például 70 százalék helyett csak 60 százalékos támogatást nyújtana az OEP.

A lap a birtokába került tervezetre hivatkozva azt írja, hogy az OEP azt is elképzelhetőnek tartja, hogy vénydíjat vezetnek be az eddig térítésmentességet jelentő közgyógyellátásban.

Teljesen megszüntetnék az eszközök javításának támogatását, vagy - egy másik variáció szerint - ehhez a jótállást követő évben nem, s utána is csak évente egyszer adnának hozzájárulást. Változás lenne még, hogy egyszerre csak egyhavi segédeszköz-mennyiséget válthatnának ki a páciensek.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint fel kell gyorsítani az egészségügyi ellátórendszer átalakítását, a városi fekvőbeteg-intézmények átvételét májusban le kell zárni. Eközben többen - köztük fideszes politikusok - is szorgalmazzák az átalakítás elhalasztását egy-két hónappal. Országszerte körülbelül 2500-zal csökkentenék az aktív kórházi ágyak számát, és egyelőre csak a központi régiók intézményvezetőinek küldték ki a részletes terveket.