Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vizsgálatot 2014 márciusára kell befejezni, több tízezer pályázat átnyálazásáról van szó. Csepreghy Nándor a portálnak azt mondta, hogy a döntés hátterében a magyar Alaptörvény alábbi rendelkezése áll: "A központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható."

Utoljára idén tavasszal volt kisebb botrány abból, hogy 74 NFÜ-s pályázat győzteséről merült fel, hogy offshore cégek lehettek. Az akkor hírbe hozott 74 cég listája itt látható.

Nagy kérdés, hogy mihez kezdenek majd listával, különösen az új alkotmány hatályba lépése (2011 húsvét) előtt megkötöttekkel. Csepreghy erről csak annyit mondott, hogy a cél a kedvezményezettek tulajdonosi hátterének teljes transzparenciája.

A kormány arról is döntött, hogy szeptembertől minden EU-s pénzre pályázónak tételesen nyilatkoznia kell, hogy nem offshore cég nevében pályázik. Ilyesmit eddig is alá kellett írni, de most jogi szempontból szigorúbb lesz a nyilatkozat.

A közelmúltban nagy változások történtek az EU-s pénzek elosztása körül. A pénzosztás felügyeletét a fejlesztési minisztériumtól átvette a Miniszterelnökség, a fő irányító Lázár János lett. Az is kiderült, hogy mindenféle szabálytalanságok miatt Brüsszel befagyasztotta a magyarországi támogatások kifizetését.