Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2015-ös uniós szabályozás mellett hazai jogszabályok is tiltják az internetszolgáltatók számára egyes alkalmazások és szolgáltatások előnyben részesítését. Ennek leggyakoribb módja az, hogy a szolgáltatók nem számolják bele a preferált alkalmazások által felhasznált adatmennyiséget a rendelkezésre álló adatkeretbe.

Az NMHH vizsgálata szerint az internetszolgáltatók nagyrészt megfelelnek az előírásoknak, három esetben kellett beavatkozni - adta hírül a hatóság.

Nincs korlátlan Spotify, HBO GO, Facebook vagy WhatsApp

A szervezet úgy találta, hogy a szolgáltatók úgy vettek a kínálatukba egyes online video streaming és zene streaming szolgáltatást, illetve közösségi alkalmazásokat, hogy az azok által felhasznált adatmennyiség nem számított bele a rendelkezésre álló adatkeretbe.

Mivel a szolgáltatások ilyen módú előnyben részesítése nem felel meg az EU által előírt megkülönböztetés-mentes követelménynek, az NMHH mindhárom esetben megtiltotta a jogszerűtlen megkülönböztetést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a mobilinternet által felhasznált adatkeretbe kötelezően bele kell foglalni például a Spotify vagy WhatsApp által használt adatot, utóbbi jelenleg külföldre utazók tömegének nyújt megfizethető kommunikációs formát.

A hatóság döntései jogerősek, de az érintett szolgáltatók a nemzeti bírósághoz felülvizsgálati keresetet nyújtottak be. A szolgáltatók kérték, hogy a magyar bíróság helyett az Európai Unió Bírósága értelmezze a jelenlegi tiltás alapjául szolgáló EU-rendeletet és kezdeményezték az előzetes döntéshozatali eljárás lefolytatását. Egyelőre még nem bírálták el a szolgáltatók kérését.

Forgalomkorlátozások

Az NMHH kérdőívét kitöltő, helyhez kötött internetszolgáltatók több mint fele alkalmaz hozzáférés korlátozást vagy akár blokkolást az internetes tartalmakkal szemben, de ezt nem a hálózatsemlegességet megsértve teszik, hanem többek között a hálózat integritásának megőrzése érdekében.

A mobil szolgáltatók esetében elmondható, hogy kivétel nélkül alkalmaznak ugyan korlátozást vagy blokkolást, de ezeket az ÁSZF megszegése vagy adatforgalmi korlát túllépése miatt teszik - áll az NMHH felmérésében. (Újabb három városban sugározhat a Vajna-rádió.)

A vizsgált szolgáltatók már nem alkalmazzák a P2P (peer-to-peer) forgalomtípus esetén korábban még alkalmazott blokkolást vagy sávszélesség-szabályozással történő korlátozást.

A végfelhasználói jogok korlátozását is vizsgálta a hatóság. Korábban egyes internetszolgáltatók korlátozták a tetheringet, azaz mobileszközről például laptopra az internetforgalom megosztását, a mostani vizsgálat viszont nem talált kifogást ezzel kapcsolatban.