A Magyar Kármentő Alapba (MKA) befizetett, kamatokkal együtt több mint kétmilliárd forint pénzadománynak mindössze hatodát, nagyjából 350 millió forintot fordítottak a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjainak közvetlen megsegítésére - összegzi a lap az idén novemberig történteket. Az alap felhasználásáról döntő bizottság a miniszterelnök javaslatára idén februárban úgy döntött, hogy az adományokból 1,5 milliárd forintot a katasztrófában érintett három település közcélú fejlesztéseire költenek.

Ez ellen az ellenzéki pártok helyi politikusai tiltakoztak, ám a Veszprém Megyei Önkormányzat felhívja a figyelmet arra, hogy az alap felhasználásáról szóló rendelet nem tartalmaz olyan kitételt, amely szerint a pénzt közvetlenül és kizárólag a katasztrófa károsultjainak kellene kapniuk. Kérdés azonban, hogy a közcélú felhasználás magában foglalja-e például a Kolontáron épült műfüves focipályát, amire 11 millió forintot fordítottak az MKA pénzéből, továbbá az 55 millió forintból épült tanösvényt és emlékparkot.

A pénzek felhasználásáról a Népszabadság riportere szerette volna megkérdezni a kármentő bizottság elnökét, ám Lasztovicza Jenő hónapok óta nem reagál a kérésre. Az érintett települések polgármesterei szerint minden rendben folyik, az állam a MKA-ban lévő összeg többszörösével támogatta a három falut. A rendelkezésre álló nyilvános adatok azonban a cikk szerint hiányosak, ezért nem átlátható mire költik a magánbefizetésekből befolyt pénzt. A helyiek közül sokan azt mondják: a kormány rátette a kezét a civil adományokra.