Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az Egyesült Államokat aggasztja az a március 28-án Magyarország kormánya által kezdeményezett törvényhozási javaslat, amely új, célzott és terhes szabályozási előírásokat ró a külföldi egyetemekre. Ha elfogadják, a változások hátrányosan fogják érinteni a CEU-t, és ahhoz vezethetnek, hogy bezárják Budapesten" - írta a szóvivő.

Az amerikai külügyminisztérium emlékeztet arra, hogy a CEU az első akadémiai intézmény, amelyet akkreditáltak az Egyesült Államokban és Magyarországon, és amelynek oktatói és diákjai több mint száz országból származnak. Tudományos kiválósága és a független, kritikus gondolkodás való sokszoros hozzájárulása révén megerősítette Magyarország befolyását és vezető szerepét a térségben - olvasható a közleményben.

A washingtoni minisztérium felszólította a magyar kormányt, hogy "kerüljön el minden törvénykezési lépést, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem működését és függetlenségét" - idézi Mark Toner szóvivőt az MTI.

Reagált a kormány

A magyar kormány szerint tévedéseken alapuló sajtóközleményt adott ki az Egyesült Államok külügyminisztériuma pénteken. A kormany.hu oldalon megjelent közleményben Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy fogalmazott, a magyar kormány "meglepetten tapasztalja" az amerikai külügyi közleményt - írta az MTI.

Washington pénteken azt ajánlotta a magyar kormánynak, hogy ne hozzon olyan jogszabályt, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem (CEU) működését.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarország szuverén ország, amely a kölcsönös tisztelet, a jó szándék és a megegyezésre törekvés jegyében alakítja a külkapcsolatait.

A kormány szándékai szerint Magyarországon csak olyan, nem európai uniós államhoz tartozó egyetemek működhetnek, amelyekről Magyarország államközi szerződést kötött az érintett állammal. Ennek megfelelően a kormány készen áll arra, hogy tárgyalásokat folytasson az Egyesült Államok kormányával "Soros György Magyarországon működő egyeteméről".