Az a legkevesebb, hogy nem léphetnek be az Egyesült Államok területére a most tiltólistára tett - az amerikai nagykövetség által meg nem nevezett - kormányzati tisztségviselők. Az amerikai törvények lehetőséget adnak arra is, hogy lefoglalják, zár alá vegyék az amerikai hatóságok az USA-ban saját vagy családtagjaik vagyontárgyait, ha feltételezhető, hogy azok forrása korrupcióból származik - magyarázta a hvg.hu-nak egyik forrása, aki a most kirobbant ügyet közelről ismeri. Az amerikaiak lépésének hosszú távú hatása lehet a kitiltottakra, hogy ez az ügy stigmaként rajtuk marad, és sokkal nehezebb, ha egyáltalán lehetséges lesz nekik a jövőben üzletet kötni az Egyesült Államokban.

A hvg.hu információi szerint amerikai és más külföldi hátterű, Magyarországon is működő cégek megbízásából mentek már jelzések a kormányzat, illetve az adóhatóság felé, hogy az itt jelen levő, legálisan dolgozó nemzetközi cégek érdekei sérülnek az elharapódzott adócsalás miatt. Információik szerint a panaszkodók többször is felajánlották segítségüket a helyzet helyrebillentése céljából, de érdemi válaszokat nem kaptak.

A német kancellár is beavatkozhatott

A magyar kabinettel és a mögötte álló emberekkel szembeni fellépésből a németek is kivehették a részüket - írja a hvg.hu, tudomásuk szerint Angela Merkel és Orbán Viktor pár nappal ezelőtti találkozóján a német kancellár egyértelműen jelezte a magyar miniszterelnöknek, hogy Magyarország tartsa tiszteletben az eddig meglehetősen hanyagul kezelt európai értékeket.

A lap a magyarországi német Audi autógyár leállítását és a magyar ipari termelés visszaesését is összefüggésbe hozza a német figyelmeztetéssel. Az leállást az Audi ugyanis nem jelezte előzetesen, ami szokatlannak mondható. A lap forrása szerint ezzel a lépéssel érzékeltette Németország a magyar kormánnyal, mennyire függ a magyar gazdaság a németektől, ha egy nagy autógyár 3 heti termeléskiesése is ekkora zuhanást képes előidézni az ipari termelésben.

Az amerikai és a német fellépést indokolhatta még a NATO-tag Magyarország Oroszországa felé tett lépései (köztük a paksi bővítés) és a magyarországi civil szervezetek elleni, kormányzati utasításra indított vizsgálatok - véli a hvg.hu.