Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kiegyensúlyozottabbá vált a korábban várthoz képest Magyarország kockázati megítélése, azonban az alappályához képest az árindex felfelé, a növekedés pedig lefelé mutató kockázatokat rejt magában. A jegybanki forgatókönyv ettől függetlenül kitart amellett, hogy a három százalékos inflációs cél alá kerül az árnövekedés üteme és ez az áfa- és járulékemeléstől megtisztított árindexre már jövőre is igaz lehet. A legutolsó jelentésben ugyan még gyengébb árfolyammal számolt az MNB, a forint erősödését azonban ellensúlyozta a dráguló olaj és az alacsonyabb potenciális kibocsátásból következő kisebb negatív kibocsátási rés. Utóbbi ugyanis mérsékeltebbé teszi a gyenge kereslet dezinflációs hatását.

Az elmúlt három hónapban lényegesen mérséklődtek a külső finanszírozással kapcsolatos kockázatok. Ez részben a nemzetközi hangulat javulásának is köszönhető, de ehhez a kormányzati intézkedéscsomag, valamint a reálgazdaság alkalmazkodása következtében létrejött erőteljesen csökkenő külső finanszírozási igény is hozzájárult.

A nemzetközi szervezetek felé vállalt deficit teljesítését 2010-től erősödő kockázatok övezik. Idén a stabilitási tartalékok egy részének zárolásával elérhető a 4 százalék alatti hiány, jövőre pedig, amennyiben az elemzésben számolt, a korábban vártnál magasabb bérkiáramlás jellemzi a versenyszférát, szintén tartható lehet a deficit. 2011-től a hiánypálya jelentős megugrásával számolnak a jegybanki elemzők, mivel az elfogadott adócsökkentéseket a kormány még nem kompenzálta egyensúlyjavító intézkedésekkel.

Az MNB augusztusi inflációs jelentése, - mint azt Simor András jegybankelnök, már hétfőn, a kamatmeghatározó ülést követően jelezte, - nem változtatott lényegesen a májusi fogyasztói árindex prognózisán. Idénre ugyanúgy 4,5 százalékot vár, mint három hónapja, míg jövőre enyhén lejjebb (4,3-ról 4,1 százalékra) és 2011-re pedig minimálisan feljebb (1,9-ről 2,1 százalékra) tolta várakozásait. A felfelé mutató kockázatok azonban enyhén megerősödtek.


A GDP-prognózis fő száma egy az egyben egyezik a korábbival, az összetevőkben azonban van különbség. Idén a kivitel visszaesése mérsékeltebb lehet a korábban vártnál (-14,5 a korábbi -15,1 százalék helyett), az importé viszont -16,7-ről 17 százalékra ugrott. A nettó export vártnál nagyobb növekedését azonban a belső felhasználás gyorsabb zuhanása ellensúlyozza.