A zártkertek azok a városszéli ingatlanok, olcsóbb nyaralók, amelyek nem belterületen voltak, hanem annak közelében.

Két lépcsőben történt a zártkertek szabályozása. Az első lépcsőben az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény módosításával lehetőséget adtak a zártkerti ingatlanok művelési ágának módosítására. A második lépésben pedig lehetővé vált, hogy a földhivatal honlapjáról letölthető formanyomtatványon kérelmezhetjük az átminősítést. Mindezt ráadásul 2016. december 31-ig illeték- és díjmentesen tehetjük meg - ismertette az ügyvéd.

Ez nemcsak a Balaton környékén lévő, de a Budapest és a nagyvárosok környékén található ingatlanokat is érintheti - hangsúlyozta a változás jelentőségét Tuller András. Becslése szerint félmillió embert érinthet.

Az ügyvéd szerint az átminősítésnek leginkább az értékesítésben van jelentősége. Egészen másképpen lehet megvásárolni és eladni egy olyan ingatlant, amely nem zártkerti, hanem úgynevezett kivett művelési ágú. Nagy valószínűséggel mindenki azt várja, hogy ha az ilyen kivett ingatlanok tömegével megjelennek, akkor az adott terület - község vagy város - egy idő után belterületté fogja vonni őket - mondta Tuller.