A Magyar Energia Hivatal (MEH) szerint az áramtőzsde (szervezett piac) "kiválóan alkalmas" arra, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonában álló villamosenergia-nagykereskedő társaság (MVM Trade Zrt.) portfoliójának egy részét a piac számára felkínálja - derül ki a MEH villamos energia nagykereskedelem piacon elvégzett elemzéséből. A MEH szerint a szervezett piac anonim, transzparens és "megfelelően felügyelt" kereskedési lehetőséget biztosít a villamosenergia-piac résztvevői számára.

A MEH szerint az aukció (árverés) kiváltható a szervezett piacon - magyarul az áramtőzsdén - történő értékesítéssel, mivel az engedélyes számára lehetővé kell tenni a jóval nagyobb kereskedési szabadságot, úgy, hogy közben biztosítani lehessen az elsődleges források piaci résztvevők számára egyenlő feltételek mellett való hozzáférését.

Nem megfelelően megoldott felügyelet

Ezzel szemben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szakmai álláspontja szerint - amelyet a MEH csatolt elemzéséhez - nem szerencsés a jelentős piaci erejű engedélyes értékesítési kötelezettségét a szervezett energiapiaci értékesítésekkel kiváltani a szervezett villamosenergia-piac működésére vonatkozó szabályok megalkotása előtt. A szervezett energiapiac felügyelete a rendelkezésünkre álló információk szerint jelenleg még nem megfelelően megoldott - fogalmaz a Gazdasági Verseny Hivatal.

A GVH a tervezetben foglaltak nagy részével egyetértett, ám több észrevételt is tett. A GVH szerint a villamos energia törvény alapján a kormány ugyan felhatalmazást kapott arra, hogy a szervezett villamosenergia-piac működésére vonatkozó részletes szabályokat rendeletben állapítsa meg, azonban a szabályokat még nem alkották meg ezidáig. Ezzel kapcsolatban a GVH szerint számos olyan probléma felmerülhet (például az értékesítendő mennyiség nem szokványos időpontokban, mennyiségekben történő értékesítése), amelyet a jelenlegi jogszabályi keretek között nehezen lehetne kezelni. A szervezet ezért - a MEH által ismertetett állásfoglalásában megfontolásra ajánlja a kötelezett engedélyköteles szervezett energiapiacon történő értékesítésének későbbi - lehetőség szerint a fenti jogszabályok megalkotását követő - időpontra történő halasztását, és a jelenleg is érvényes aukciós rendszer fenntartását.

A Magyar Energia Hivatal szerint ugyanakkor - bár az említett jogszabályi felhatalmazások alapján még valóban nem születtek jogszabályok - a szervezett piac felügyelete a vonatkozó jogszabályok hiányában is biztosított az engedélyezés és a jóváhagyás intézményén keresztül. A szervezett energiapiacon töténő kereskedelmi visszaéléseket az Energia Hivatal, a GVH és a jövőben várhatóan a PSZÁF is vizsgálhatja, amely a MEH szerint elegendő garanciát jelent arra, hogy a szervezett piacon való tisztességtelen piaci magatartásra, piaci visszaélésekre fény derüljön.

Egyébként nem vitatják

A vonatkozó jogszabályok közül hiányzik a villamos energia törvény (VET) és a végrehajtási rendelet (Vhr.) által említett, de még nem létező kormányrendelet a szervezett villamosenergia piac működési rendjéről - fogalmaztak megkeresésünkre a Gazdasági Versenyhivatalnál. Érdekes módon a GVH azt is közölte, "egyébként nem vitatjuk a MEH azon álláspontját, hogy a szervezett energiapiac felügyelete a MEH általi engedélyezés és jóváhagyás intézményén keresztül biztosított a jelenlegi jogszabályi keretek között is" - ami látszólag némileg ellentmond a korábban tett észrevételnek. Versenyfelügyeleti szempontból nem okozott problémákat a szabályozási háttér hiányossága, nem is merült fel ezzel kapcsolatos kérdés - tették hozzá. Kérdésünkre, miszerint milyen kockázatokat jelent, hogy a magyar áramtőzsde (HUPX) ezek hiányában működik, a Versenyhivatal azt a lakonikus választ adta: a szervezett energiapiac felügyeletét elősegíthetné a fentebb hivatkozott jogszabály megalkotása.

A magyar áramtőzsde piacfelügyeleti tevékenységéről a MEH által jóváhagyott HUPX Zrt. szervezett villamosenergia-piaci szabályzata rendelkezik - tudtuk meg az áramtőzsdét üzemeltető társaságtól. A HUPX szervezetén belül működő Szervezett-piaci Szabályzati Bizottság és Piacfelügyeleti Iroda olyan független szervek, amelyeket a korszerű irányítási szabályok biztosítása érdekében hoztak létre. Előbbi tagjait az áramtőzsde tagjainak képviselői közül választják, utóbbi pedig naponta monitorozza a HUPX-piac működését és a tagok piaci tevékenységét. Információink szerint ugyanakkor folyamatban van egy, a HUPX piacfelügyeleti tevékenységére vonatkozó MEH-vizsgálat, a leendő gáztőzsde kapcsán pedig jelenleg is zajlik a majdani szabályozórendszer kimunkálásának előkészítése.