A brüsszeli testület értékelése szerint Spanyolországban nincs szükség kiegészítő intézkedésekre, költségcsökkentésre vagy adóemelésre, ami a pénzügyi szakértők szerint pozitív jelzés a korábban meglehetősen nehéz helyzetben lévő dél-európai ország számára.

Nem kérünk módosításokat, de azt várjuk a kormánytól, hogy álljon készen a kiegészítő intézkedések elfogadására - fogalmazott az EB egyik tisztségviselője.

Az Európai Bizottság novemberben tette közzé a 2017-es éves növekedési jelentését, amelyben értékelte az euróövezeti országok költségvetéseit. A testület a spanyolról akkor nem mondott véleményt, mivel az országnak még nem volt elfogadott költségvetése.

"Spanyolország gazdasága jó teljesítményt nyújtott, és arra szólítjuk fel a spanyol hatóságokat, hogy folytassák a költségvetési hiány lefaragását és a kulcsfontosságú strukturális reformokat" - közölte kedden Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke.

Ezzel párhuzamosan Litvánia idei költségvetését is értékelte az Európai Bizottság, amely szerint "megvan a kockázata" annak, hogy a balti ország költségvetése nem fog megfelelni a stabilitási és növekedési paktum célkitűzéseinek. A szabályok értelmében az eurót használó államoknak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt kell tartaniuk az államháztartás hiányt