Azokat az adónemeket engedte el a kormány, amelyek a legkevesebb hozzájárulást nyújtják a gazdaságnak. Több meghatározó intézkedés ráadásul kiszámíthatatlanná tette a gazdasági környezetet, a jogbizonytalanság általánossá vált és ez még tovább nehezíti a piaci folyamatok beindulását és a beruházások élénkülését. Ki kell jönni a zsákutcából - jellemezte a gazdaságpolitikát Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató közgazdásza.

A válságból történő kilábalás általában a beruházás fellendülésével indul, Magyarország viszont 2010 második negyedévétől elszakadt a nemzetközi dinamikától. Az eddigi idei eredmények szerint míg a régió kiemelkedő (Lengyelország 8, Szlovákia 6, Csehország 4 százalékos) beruházásbővülést ért el, a többi EU-ország is (leszámítva az adósságválsággal kiemelten érintett országokat) enyhén növekedtek, addig Magyarország 8 százalékos visszaesést mutatott. (A kormány várakozásai 6,9 százalékos növekedést jelzett előre.)

Behozhatatlan hátrányba kerülhet Magyarország

Mindez olyan versenyképesség-romlást vetít előre a közeljövőre, amely behozhatatlan lehet. A bankadó és más szabályozások a banki finanszírozást is befagyasztották. A vállalkozások a bankrendszerrel szemben nettó megtakarítókká váltak, amely normális gazdasági körülmények között elképzelhetetlen.

Ugyanakkor, ha már a bankadó is lenullázta a szektor eredményét, akkor a mostani végtörlesztés még komolyabb tőkevesztéshez vezet. Ha ezt az anyabank nem pótolja, akkor jelentős hitelezés-visszaesés következik be, holott már eddig is hatalmas csökkenés jellemezte az időszakot.

Szigorításra kényszerülhet az MNB

A jelenlegi hazai és nemzetközi folyamatok a jegybankot még idén 50 bázispontos kamatemelésre kényszerítheti, de ha a forint intenzívebb gyengülésnek indul, akkor a 100 bázispontos szigorítás is elképzelhető. Az euró/forint kurzust ugyanakkor tehermentesítheti az MNB által a bankoknak felajánlott átváltási lehetőség a devizatartalékból.

Nem voltak merész várakozásaink idénre, de az is elmaradt - kommentálta a 2011-es folyamatokat Petschnig a Pénzügykutató legfrissebb prognózisa alapján. Idén várhatóan másfél százalékos növekedés várható, jövőre pedig 1 százalékos bővülés várható. Ugyanakkor 2012-ben annyi külső és belső lefele mutató kockázat jellemzi a gazdaságot, hogy akár a recesszió sem elképzelhetetlen.