Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Alaposan próbára tették tegnap a befektetők idegeit a Spanyolországból érkező ellentmondó hírek. Reggel a Reuters uniós tisztviselőktől származó információkra hivatkozva arról számolt be, hogy a madridi kormány már a hét végén az Európai Unióhoz fordulhat kedvezményes hitelért, míg este Mariano Rajoy miniszterelnök sajtótájékoztatóján kategorikusan tagadta ezt a lehetőséget.

Emellett bejelentette, hogy megegyeztek az ország tartományainak vezetőivel az idei deficitélban, azt sejtetve, hogy lecsillapítják - a Katalónia esetén a függetlenségi törekvések felerősödésével járó - feszültséget a központi kormány és a regionális önkormányzatok között. A reggeli hír része volt, hogy Németország állítólag ellenzi a spanyolok támogatását, mert a berlini kormány úgy véli, nem tudná elfogadtatni a Bundestaggal az újabb nagy európai segélyakció tervét.

Az elemzők többsége mindezek alapján arra számít, hogy Madrid végül is még valamikor ebben a hónapban az eurózóna biztonsági alapjaihoz (EFSF, ESM) fordul támogatásért. Elképzelhető, hogy egyfajta kompromisszumként az EU nem kér további megszorításokat a múlt héten bejelentett jövő évi költségvetésben szereplő kiadáscsökkentéseken és bevételnöveléseken túl, így a kormánynak a segélycsomagért cserébe nem kell engedelmeskednie az EU−ECB−IMF trojka "megalázó" feltételeinek.

Eltérő számítások élezik a hangulatot

A zűrzavart csak fokozta a Moody's közleménye, amely szerint a spanyol bankoknak a legrosszabb esetben 105 milliárd euró friss tőkére van szükségük a talpon maradáshoz, ami majdnem kétszerese annak az 53,7 milliárdnak, amely a kormány által felkért szakértő, az Oliver Wyman stressztesztje alapján adódott.

A Moody's kalkulációját finomítja, hogy a hitelminősítő tág határok közé, 70 milliárd és 105 milliárd euró közé teszi a tőkeigényt. Az Oliver Wyman jelentésében szereplő összeg 59,3 milliárd euróra emelkedik, ha figyelmen kívül hagyjuk a bankegyesülésekkel elérhető megtakarítást, illetve a halasztott adófizetési kötelezettségeket. A tanácsadó cég 400 munkatársa hónapokon keresztül dolgozott, 36 millió hitelt, nyolcmillió garanciavállalást és 115 ezer hitelműveletet tekintettek át a bankok saját adatközlésére, illetve a madridi központi banktól szerzett információkra támaszkodva.

A két számítás közötti különbség fő oka az lehet, hogy a Moody's szakértői a 8-10 százalékos tőkemegfelelési mutató teljesítéséhez szükséges feltételeket vizsgálták, míg az Oliver Wyman szakértői hatszázalékos arány teljesítését tűzték ki célul.

Erősödő feszültség Athénban

A görög napilapok publicistái tegnap a trojka hajthatatlanságáról cikkeztek, kifejezve azt a közhangulatot, hogy Görögország nem tud olyan megszorító csomagot összeállítani, ami kielégítené az EU−IMF-segélyt összeadó donorokat képviselő szakértők elvárásait. Állítólag két-hárommilliárd eurón folyik a vita. A trojka kétli, hogy le lehet faragni ennyit a védelmi, az egészségügyi és az önkormányzati kiadásokból, ezért a minimálbér csökkentését követeli, mert az biztosan javítja a költségvetés egyensúlyát.