Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem zárja ki a részletfizetés lehetőségét a NAV által készített adóbevallási tervezet. A lehetőség viszont csak azoknak él, akiknél a fizetendő személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás összege nem haladja meg a kétszázezer forintot, az igénylő pedig nem vállalkozó és nincs áfafizetésre kötelezve.

A legfeljebb hat havi, pótlékmentes részletfizetést az ügyfélkapuval hozzáférhető online felületen, a bevallási tervezet módosításával, vagy a NAV által küldött tervezethez csatolt kiegészítő nyilatkozaton lehet kérni. Aki a 16SZJA nyomtatványon teljesíti bevallási kötelezettségét, ugyanúgy kérheti a részletfizetést a bevallás "C" lapján, az (A) mező kitöltésével.

Fontos, hogy szigorú határidőkkel jár az engedmény: az első részletet idén május 22-ig kell megfizetni. A további részleteket, a kérelmezett hónapok számától függően június és október között minden hó 20-áig kell megfizetni. Ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni, sőt, még késedelmi pótlékot is felszámít az adóhatóság.

A fizetési kedvezmény engedélyezéséről a hivatal nem küld külön értesítést, csak az kap visszajelzést, aki nem felel meg a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek. Aki viszont megfelelt, az bankszámláról átutalással, a közlemény rovatban az adóazonosító jel feltüntetésével, az Ügyfélkapun keresztül, vagy bankkártyával a NAV kijelölt ügyfélszolgálatánál intézheti el a műveletet. Ugyanígy az ügyfélszolgálatokon beszerezhető csekken is rendezheti tartozását.

Aki nem jogosult a pótlékmentes részletfizetésre, vagy tartozását hat hónapnál több részletben tudná csak megfizetni, kérheti az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést, melyről a NAV 30. számú információs füzete tartalmaz részletes információkat. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelme illetékmentes - figyelmeztet az adóhatóság.

A NAV idén debütáló új szolgáltatása az e-szja gyakorlatilag biztosítja azt, hogy "semmittevéssel" is érvényes bevallássá válik május 22-én a tervezet. Az adóhivatal maga készítette el az állampolgárok bevallását, ha azt igényelték, így az idei évben már nem hárul más feladat az emberekre, mint jóváhagyják, vagy kijavítsák a kapott jegyzéket.