Az idei első negyedévben több mint 24 ezer új személyautó talált gazdára Magyarországon, ami 24 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az eladások többségét, 60 százalékát a céges vásárlások jelentik, a magánszemélyek csak 40 százalékkal részesednek. Ők az első negyedévben alig több mint 10 ezer darab új autót vásároltak, ami 31 százalékos növekedést jelent éves összevetésben, míg a céges autóvásárlások 19 százalékkal 12 ezer darabra nőttek. Tehát a növekedésben a magánszemélyek lekörözték a cégeket - derül ki a DATAHOUSE Bukszának elküldött részletes adataiból.

Más szeretnek

A magánszemélyek vásárlásai alapján felállított márka- és modellrangsor eltér a cégestől, ebből adódóan az összes eladás alapján készült listától is. Például a cégeknél a márkarangsor első három helyén a Skoda, a Ford és a Volkswagen szerepel, majd az Opel és a Suzuki következik. Ezzel szemben a magánszemélyeknél messze a Suzuki a legkedveltebb.

Márkarangsor a magánszemélyek vásárlásai alapján
MárkaEladott autók száma 2017. első negyedév (darab)
Suzuki2043
Opel1041
Toyota968
Dacia876
Ford777
Forrás: DATAHOUSE, Buksza

A Suzuki után egyébként a magánszemélyeknél az Opel, a Toyota, majd a Dacia és a Ford következik a darabszámok alapján. Az is látszik, hogy a magánszemélyek körében az alacsonyabb áron kapható autók a legnépszerűbbek: a 10 legkedveltebb autó között nincs olyan, amelynek listaára meghaladná az 5 millió forintot.

Népszerűségi lista

Most pedig jöjjön a lista, hogy melyik konkrét autókból vettek a legtöbbet az első negyedévben a magyarok. (Az autók nevére kattintva elolvashatja az Totalcar vonatkozó tesztjét, bemutatóját.)

1. Suzuki Vitara

Utcahosszal vezeti a mezőnyt a Suzuki Vitara. Az esztergomi gyárban készülő autóból az első negyedévben 1261 darabot vettek a magánszemélyek. A magyarok kedvencének listaára 4,6 millió forintról indul.

Fotó: Totalcar

2. Suzuki SX4 Cross

A második helyen is egy Suzuki áll, mégpedig az SX4 Cross, ebből 368-at adtak el a kereskedők magánszemélyeknek. Az autó listaára 4,99 millió forinttól kezdődik.

 

Fotó: Totalcar

3. Dacia Duster

A harmadik a Dacia hobbiterepjárója, a Duster, ebből 340 darab talált gazdára. Az autót 2,9 milliótól lehet megvásárolni.

Fotó: Totalcar

4. Ford Fiesta

A negyedik a Fordtól a Fiesta, ebből 304 darabot vásároltak. Ennek az ára 3,88 millió forintnál kezdődik.

Fotó: Totalcar

5. Renault Clio

A 2,99 millió forintról induló Renault Clio áll az ötödik helyen 299 darabos eladásával.

Fotó: Totalcar

6. Opel Astra

Az Opel Astrából 290 darab került az utcára, ezzel a hatodik helyet szerezte meg a 4,3-4,8 milliós kezdő árral rendelkezőó modell. Az Opel Astra készült Totalcar-cikket itt olvashatja.

Fotó: Totalcar

7. Opel Corsa

Az Astra után jön a Corsa a népszerűségi listán, ebből 229 darabot vettek a magánszemélyek. Egy Corsához pedig 2,8-3,5 millió forintért lehet hozzájutni.

Fotó: Totalcar

8. Toyota Yaris 223 darab

Alig marad el a Corsa eredményétől a Toyota Yaris: 223 darabot vásároltak az autóból, amelynek alapváltozata 2,74 millióért elérhető.

Fotó: Totalcar

9. Dacia Logan - 214 darab

A kilencedik és a tizedik helyen áll két Dacia, amelyek a magyar újautó-piac legolcsóbb darabjai közé tartoznak. A Dacia Loganből - amely már 1,99 millió forintért is megvehető - 214 darabot vettek a magánszemélyek.

Fotó: Totalcar

10. Dacia Sandero - 205 darab

A 2,15 millió forinttól elérhető Sanderóból 205 fogyott.

Fotó: Totalcar

A felsorolt népszerű modellek mellett több mint száz darabot vásároltak a magánszemélyek különböző Toyotákból (RAV4, C-HR, Corolla), Kiákból (Sportage, C'eed), Suzukikből (Baleno, Ignis), Opelekből (Meriva, Mokka, Astra), Skodából (Octavia), Nissanból (Qashqai), Renault-ból (Megáne), Hondából (Jazz), Fordból (Focus), Mazdából (Mazda3) és Mitsubishiből (ASX) is.

Megjegyzés: A feltüntetett autóárak az importőrök és kereskedők oldalain április elején elérhető adatokon alapulnak. Fontos, hogy az alapváltozatok lecsupaszított autókat jelentenek, a szükséges extrák jelentősen megdobhatják a végleges árat, a listaárakból pedig a kereskedők kedvezményt is adhatnak.