Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A terv a társaság globális hálózati működési stratégiájának részét képezi, amelynek célja, hogy a Teva gyártókapacitását a piac és a betegek globális igényeihez tudja igazítani - írja az MTI.

A gödöllői üzem a tervek szerint 2018 közepéig csökkentett kapacitással folytatja a termelést. A cég a munkavállalói érdekképviseletekkel folytatott "korrekt és méltányos, ugyanakkor hatékony" konzultációt követően igyekszik gondoskodni arról, hogy az érintett munkavállalók olyan juttatásokban részesüljenek, amelyek segíthetik őket abban, hogy új állást találjanak - írják.

Hangsúlyozzák: a Teva továbbra is teljes mértékben elkötelezett a társaság magyarországi működése iránt, a terv az együttesen több mint 2000 embernek munkát adó debreceni és sajóbábonyi üzemet, valamint a társaság magyarországi kereskedelmi egységét nem érinti.

Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet 2016 január végén tartott hatósági rutinellenőrzést a gödöllői gyárban, amely után a gyártási előírások megszegése miatt megtiltotta az ott gyártott termékek importját az Egyesült Államokba. Ezt követően a Teva január végén önként, elővigyázatosságból minden gyártási tevékenységet felfüggesztett Gödöllőn. A nyár végén az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet is vizsgálatot tartott az üzemben.

Reagált az NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt figyelemmel kíséri a Teva Gyógyszergyár Zrt. elbocsátandó munkavállalóinak sorsát. Az érintett Pest megyében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat április végi adatai szerint több mint 5200 betöltetlen versenypiaci álláshely volt, ami a vállalat munkavállalóinak mielőbbi elhelyezkedését nagyban megkönnyíthet - írja az NGM.

Az OFA Nonprofit Kft. haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a megyei kormányhivatallal, a szakszervezettel, illetve a leépítést bejelentő céggel, emellett mindent megtesz az elbocsátandó dolgozók mielőbbi elhelyezkedésének elősegítése érdekében.

Az OFA kész azonnali beavatkozásra a gyógyszergyártó cég esetében is, az érintett 500 munkavállalónak szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve különböző munkaerő-piaci programokba való bevonással segíthet. A legfontosabb, hogy a dolgozóknál a munkából-munkába elv érvényesüljön, ennek érdekében állásbörzék szervezése, folyamatos ügyfélszolgálat biztosítása, csoportos tájékoztatók tartása, illetve a környező munkáltatók felderítése is megvalósulhat a kormányhivatallal együttműködésben.

Szintén az elhelyezkedést segítheti, hogy az ugyancsak a gyógyszeripari területen tevékenykedő gödöllői GSK mintegy 18 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházást hajt végre, amelynek köszönhetően 104 új munkahely jön majd létre - írta az NGM.