Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor kormányfő április 10-én jelentette be a parlamentben, hogy tárca nélküli minisztert nevez ki a paksi atomerőmű-beruházás felügyeletére és irányítására. Süli János (Néppárt), Paks polgármestere kedden az MTI-nek megerősítette a sajtóhíreket, hogy felkérték a miniszteri posztra.

A tárca nélküli miniszter felel a magyar-orosz kormányközi egyezmény értelmében a két új blokk tervezésről, beszerzésről és kivitelezésről szóló, az üzemeltetési és karbantartási támogatásról szóló, valamint a nukleáris fűtőanyag-ellátás biztosításáról szóló megállapodás végrehajtásának szakmai irányításáért és koordinációjáért.

Szintén felelős a megvalósulási megállapodásokkal kapcsolatos feladatok tárcaközi összehangolásáért, és az azokkal összefüggő engedélyezési és egyéb hatósági feladatokban való közreműködésért, továbbá a hatósági feladatok ellátásának összehangolásáért.

Ugyancsak felel a paksi két új blokkhoz kapcsolódó térségfejlesztés összehangolásáért, valamint az atomenergia-ipar innovációs feladatainak összehangolásáért.

A módosítás értelmében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter képviseli a kormányt a paksi bővítéssel kapcsolatban az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon, a tárca nélküli miniszter közreműködésével.

Életrajz

Süli János 1956. január 26-án született Békéscsabán - közli az MTI. Újkígyóson nevelkedett. 1980-ban szerzett villamosmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Pályafutását az Erőmű Beruházási Vállalat (ERBE) üzembe helyező mérnökeként kezdte. 1985-ben a Paksi Atomerőmű Vállalat üzembe helyező csoportvezetője, egy év múlva osztályvezetője lett. 2001-től üzemviteli főosztályvezető volt, majd 2004-ben műszaki, 2005-ben üzemviteli igazgatóvá nevezték ki.

2009 márciusától az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, majd 2010 szeptemberétől egy éven keresztül vezérigazgató-helyettese volt, 2011 októberében felmentették tisztségéből.

2014 őszén Paks város polgármesterévé választották. 2015 óta elnöke a Paksi Társadalmi Tanácsnak, amelyet a Paks környéki települések lakosságának az új paksi beruházással kapcsolatos tájékoztatása, a települések támogatása érekében hoztak létre.

2010-ben vette át a Magyar Innovációs Nagydíjat a Paksi Atomerőmű Zrt. által megvalósított Teljesítménynövelés a Paksi Atomerőmű blokkjain című innovációért. 2015-ben tüntették ki az atomerőmű által alapított Héliosz-díjjal.

A kormány 2017. április 12-i rendeletében a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszteri posztot hozott létre, amelynek betöltésére őt kérték fel.