"Nem tudom, mire várnak" - mondta a Mészner Zsófia gyermekinfektológus, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet védőoltási tanácsadója a Magyar Tudományos Akadémián, a védőoltással megelőzhető betegségekkel foglalkozó rendezvényen a romániai kanyarójárvánnyal kapcsolatban.

A szakértő kiemelte, hogy Romániában a 9-11 hónapos csecsemőknek körülbelül a fele még mindig nem kapta meg a védőoltást, de még a 4 éveseknek is több mint fele oltatlan. Pedig a kanyaró esetében még az átlagosnál is magasabb fokú - 92-95 százalékos - átoltottságra lenne szükség a nyájimmunitás eléréséhez, vagyis a járvány megfékezéséhez.

Ez év áprilisi adatok alapján Romániában eddig 23 haláleset történt a jelenlegi kanyarójárvány miatt, az áldozatok közül 22 gyerek. A bejelentett fertőzések száma körülbelül 5 ezer, és a betegek zöme 1-4 éves. Miután a kanyaró halálozási aránya egy ezrelék, ez a szám inkább 23 ezer körül lehet - mondta el Mészner Zsófia.

Túl közel van a határhoz

A járvány várhatóan tovább terjed. A legtöbb eset a Magyarországgal is szomszédos Temes megyében van, ezért a ránk nehezedő nyomás is nő. 1991-től átlagosan 15 alatt volt a hazai kanyarósok száma (behurcolt esetekből), de idén már áprilisra elértük ezt a számot a román határ mellett.

Mészner Zsófia leszögezte: nincs "luxusvédőoltás". Sok ország irigyel bennünket a jelenlegi oltási helyzetünkért: Magyarországon 11 védőoltás van gyerekeknek (ezek egy része választható), plusz a HPV-gyermekoltás. Mindezek a legjobb minőségben érhetők el.

Se kötelező védőoltás, se gyerekorvos

Romániában jelenleg nincs kötelező védőoltás, nincs gyerekorvos az alapellátásban, és igen erős a vakcinaellenes propaganda, főleg az ortodox egyház részéről - sorolta a problémákat a szakember, hozzátéve, hogy a fiatal szülők kis rétege itthon is kényszerként éli meg a kötelező védőoltásokat.

A kanyaró ellen nincs gyógyszer, és becslések szerint eddig 20 millió embert mentettek meg a világon kanyaró elleni védőoltással (ez az egyik legsikeresebb vakcina). Magyarországon az elsők között vezették be 1969-ben. 1989-től ismétlő oltást adnak 11 éves korban (vagyis 1989 óta kétszer kapnak oltást a gyerekek, csecsemőkorban és 11 évesen).