Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megbeszélések középpontjában a gazdasági kapcsolatok álltak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott bő egy órás találkozó után a parlamenti sajtótájékoztatón. Döntés született a 2021 utáni gázszállításokról, Paks 2-ről - ahol, már csak egy nyitott kérdés maradt fenn, ehhez a EU döntése kell. Orbán azzal számol, hogy idén megkezdődhetnek Pakson az új atomerőmű előkészítő munkálatait, míg 2018-ban az építés. A paksi orosz hitel kiváltását a magyar fél nem vetette fel - hívta fel a figyelmet Orbán.

A magyar miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy normalizálódik az EU és Oroszország viszonya a közeljövőben, ez az egyik záloga a jó magyar-orosz gazdasági kapcsolatoknak - mondta  a magyar kormányfő. Jelenleg a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat hátráltatják a Krím-félsziget elfoglalása után életbe lépett uniós szankciók.

Szorosak a magyar-orosz kapcsolatok a külügyi és gazdasági kérdésekben, ám az elmúlt három évben (a szankciók miatt) a külkereskedelmi forgalom és a beruházások is csökkentek a két ország között - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. A legfontosabb projekt a 12 milliárd eurós, két új paksi atomerőművi blokk építése. Jó együttműködési lehetőségek lehetnek az olaj- és gáziparban, ugyanis Magyarország jelentős tranzitország. A Mol Nyrt. tervezi szibériai kitermelésének növelését - jegyezte meg Putyin.

Putyin szerint egyre népszerűbb Magyarországon az orosz nyelv tanulása - ennek segítéséért külön köszönetet mondott Putyin Orbánnak. A orosz elnök tájékoztatta magyar partnerét a kelet-ukrajnai és közel-keleti orosz álláspontról, és szóba került Szíria kérdése is.

A sajtó képviselőinek kérdései között szóba került az Északi Áramlat 2. gázvezeték ügye, amivel kapcsolatban a magyar miniszterelnök elmondta, hazánk minden megoldásban érdekelt, ami az orosz gáz Magyarországra való eljuttatását biztosítja. Országunk rendkívül barátságtalan környezetben létezik, az ország déli irányból energiablokád alatt áll, mert sem az EU, sem Románia, sem Horvátország nem építette ki az földgáz kétirányú szállításához szükséges berendezéseket. Ezért kulcsfontosságú az orosz megállapodás a gázszállításokról - mondta Orbán.