Összeállítást készített a K&H gyógyvarázs programja az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével, Győrfi Pállal közösen. Közös közleményükben több, életszerű esetet is példának felhozva megírták, hogy hova és hogyan kell telefonálni vész esetén - olvasható a portálon.

Ha bajba került valaki, akkor hogyan hívjunk mentőt?

Egy hozzátartozó hirtelen rosszulléte esetén vagy baleset láttán sokan pánikba esnek. Érdemes azonban mégis higgadtnak maradni az ilyen váratlan élethelyzetekben, és minél előbb felhívni a 104-es vagy a 112-es segélyhívószámot. A beteget semmiképpen ne hagyjuk magára!

Amíg a mentésirányító felveszi a telefont, érdemes feltérképezni a helyszínt, hogy pontosan el lehessen mondani, hova kell érkeznie a mentőautónak. Az irányítónak minél részletesebben adjuk át az információkat, hiszen ez alapján fog szaksegítséget nyújtani nekünk abban, hogy mit tehetünk addig, amíg megérkezik a mentő.

Érdemes tudni, hogy a mentőautóban maximum egy fő kísérő utazhat hozzátartozóként, mert ennél több ember már akadályozná az ellátást.

Ha szirénát hallunk, mit kell tenni?

Akár még a több éves tapasztalattal rendelkező autósok is zavarba jönnek, ha meghallják a sziréna hangját. Ugyan az életmentést egyikünk sem szeretné akadályozni, néha mégis nehéz eldönteni, merre és mennyire húzódjunk félre, hogy ne tartsuk fel a mentőautót.

Párhuzamos közlekedés során a legegyszerűbb szabály a jobbra tarts, tehát minden esetben húzódjunk az útsáv jobb szélére! Többsávos út esetén a kétirányú, "halszálka szerű" félrehúzódással, középen biztosíthatjuk a mentőautó gyors és akadálymentes haladását.

Mindennek megvan a maga helye

Mivel egy-egy emberélet olykor másodperceken múlhat, az összehangolt együttműködés és koreográfia elengedhetetlen a mentésben részt vevők között. A mentőautókban ezért minden egyes műszernek állandó helye van, és a mentősök között pontosan meg van határozva, hogy az adott eset során ki melyik eszközért nyúl, miért felelős.