December óta folyamatosan emelkednek az ipari termelői árak. A 2016-os márciusi időszakhoz képest 4,2 százalékos drágulás történt. A belföldi értékesítési árak átlagosan 6,7, ezen belül a mintegy egyharmad súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) belföldi értékesítési árai 0,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az ipar exportértékesítési árai 3,0 százalékkal nőttek az előző év márciusához képest.

A kétharmad súlyt képviselő feldolgozóipari árak 9,5 százalékkal magasabbak voltak a kőolaj világpiaci árváltozása miatt. Ez a hatás a belföldi értékesítés árain is érezhető:  7,8, a beruházási javakat gyártó ágazatokban, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 2, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,6 százalékkal emelkedtek.

Az ipari exportértékesítés árai 3 százalékkal nőttek,  a szektor 95,1 százalékát kitevő feldolgozóiparban 2,7 százalékos volt az emelkedés. A 4,6 százalék súlyú energiaipar árai 7,5 százalékkal emelkedtek szintén a kőolaj világpiaci árváltozásának következtében.

A tavalyi január-március és az idei első negyedév összehasonlítása alapján a belföldi értékesítés árai 6, az exportértékesítéséi 2,3 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,5 százalékkal magasabbak voltak.

Ellentétes trend figyelhető meg a mezőgazdasági termelői árakban: a februári adatok szerint hetedik hónapja tart a csökkenés a szektorban.