Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézet 2018-ra vonatkozó növekedési prognózisán is javított: a korábbi 1,8 százalék helyett 2,0 százalékos növekedést várnak a szakértők. A német gazdaság erős és stabil, az idei első féléves növekedés annyira szilárd, hogy a lendület a jövő évben is kitarthat.

A gazdasági bővülés motorja leginkább a belső fogyasztás és az építőipar. Az euróövezeti kedvező konjunkturális helyzet a német export erőteljes növekedését vonja maga után, a vállalkozások annyira derűlátóan ítélik meg kilátásaikat, mint utoljára 1990-ben - mondta el Timo Wollmershäuser, az ifo vezető elemzője.

Az intézet május végén közölte: a vártnál nagyobb mértékben javult, rekordszintre emelkedett az év ötödik hónapjában az ifo intézet német üzleti hangulatindexe.

Az ifo szerint a németországi foglalkoztatottak száma 43,6 millióról idén 44,2 millióra, jövőre pedig 44,6 millióra, új rekord szintre emelkedhet. Ezzel szemben a munkanélküliek száma 2,7 millióról idén 2,5 millióra csökkenhet, jövőre pedig további javulással 2,4 millióra eshet, így a munkanélküliségi ráta 6,1 százalékról idén 5,7 százalékra, jövőre pedig 5,5 százalékra süllyedhet.

Az inflációs rátát illetően emelkedést jelez előre az Ifo: idén 1,7 százalék lehet, jövőre pedig 1,6 százalékot érhet el.

Múlt héten szerdán a DIW Berlin gazdaságkutató intézet is javított GDP-növekedési előrejelzésén: a német bruttó hazai termék az idén 1,5 százalékkal növekedhet az intézet prognózisa szerint, míg korábban 1,4 százalékot vártak.

A kieli Institut für Weltwirtschaft (IfW) gazdaságkutató intézet múlt csütörtökön kiadott növekedési prognózisában az szerepel, hogy szakértői az idei évre változatlanul 1,7 százalékos gazdaságbővülést prognosztizálnak, 2018-ra pedig 2,0 százalékos növekedést jósolnak.

A német gazdaság 0,6 százalékkal nőtt az első negyedévben a három hónappal korábbi 0,4 százalékos bővülést követően.

Az idei évre az Európai Bizottság 1,6 százalékos, a német kormány pedig 1,5 százalékos német GDP-növekedést vár.