Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Czeglédi Gyula, a szövetség elnöke szerint az ágazat versenyképességének megőrzéshez, a munkaerő megtartásához és a szolgáltatások minőségének emelkedéséhez egyformán szükség lenne a szolgáltatások áfájának 27-ről 18-százalékra való csökkentésére. A mérséklésből eredő bevételt béremelésekre és fejlesztésekre fordítanák - tette hozzá.

A lapban ismertetett, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. által készített tanulmány szerint az országban mintegy 750 fürdő működik. A költségvetés áfabevétele a 18 százalékos kulccsal 2,7 milliárd forinttal csökkenne az első évben, de az ágazat ezt a kiesést 2022-re behozná, mivel a fürdők bevétele emelkedne.

A tanulmány szerint csak 15 nagy fürdő termel profitot, a regionális intézmények egy része önfenntartó, a helyi fürdők többsége pedig veszteséges és csak önkormányzati segítséggel üzemelnek. Az elemzés rámutat: hatalmas versenyhátrány a magyar fürdőknek, hogy a magasabb áfakulcs miatt többe kerül a belépő, mint például a szomszédos osztrákoknál.