Miután megtett tízezer kilométert, befutott a magyar fővárosba, a Budapest Intermodal Logistic Centerbe az első kínai tehervonat Csangsából - adta hírül lelkesen a hivatalos állami Xinhua hírügynökség. A szerelvényt május 27-én indították el, Oroszországon és Ukrajnán át érkezett Magyarországra.

A vasúti kocsikon 41 konténer kapott helyet, amelyekben elektronikai termékek cipők, ruhák, optikai szálas kábelek, hardverek és gépipari alkatrészek lapulnak. Csou Hszin-csian a budapesti kínai nagykövetség gazdasági és kereskedelmi tanácsosa elmondta a hírügynökségnek, hogy a két ország kereskedelmének értéke tavaly meghaladta a kilencmilliárd dollárt és idén átlépheti a tízmilliárdos szintet.

Az égre emelik a tekintetüket

A kínai tehervonatok heti rendszerességgel jönnek majd az ázsiai országból (egyelőre csak egy irányba), hogy árut hozzanak Magyarországra és Kelet-Közép-Európába. Ezzel egyben erősíteni hivatottak a két térség gazdasági és kereskedelmi együttműködését. A Csangsából érkezett szerelvény kevesebb ország érintésével, gyorsabban érte el úti célját, mint más a más útvonalakon közlekedő vonatok.

A jövő fényes: a vasúti kapcsolatot megduplázhatja a dél felől kiépülő tengeri-vasúti szállítási útvonal és a magyar és kínai partnerek az égre is emelik a szemüket. Tárgyalások folynak közvetlen légi teherszállítási szolgáltatás kiépítéséről. Ha ez az útvonal is létrejön, akkor Magyarország lehet a kínai áruk elosztóközpontja Kelet-Közép-Európában.