A törvényalkotási bizottság csütörtökön elfogadta azt a módosító indítványt is, amely miszerint 125 millió forintról 250 millió forintra emelkedik az a bevételi határt, amelynek eléréséig a hivatásos sportolók, edzők választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást.

A módosítás új átmeneti rendelkezés alapján a 2017. január 1-jétől megszerzett bevételekre alkalmazható - derül ki az MTI tudósításból.

Egy másik javaslat értelmében 2018. július 1-re halasztják a tételes adatszolgáltatási kötelezettség értékhatárának 1 millió forintról 100 ezer forintra történő csökkentését, valamint a számlázóprogrammal kibocsátott, 100 ezer forintot meghaladó összegű áthárított áfát tartalmazó számlák adatairól történő valós idejű adatszolgáltatási kötelezettség bevezetését.

A törvényalkotási bizottság megtárgyalta az ügyvédi tevékenységről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat is. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára jelezte, hogy az ellenjegyzési nyilvántartás szabályozása kikerül a módosító indítványok közül, de foglalkoznak a kérdéssel.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta, elfogadják, hogy ezt a nyilvántartást most nem szabályozzák, szerinte ugyanis további előkészítésre van szükség ahhoz.
Az elnök elmondta, hogy a kamara a kezdetektől részt vett a törvényalkotás folyamatában, a kodifikáció pedig tükrözte az ügyvédi hivatásrend álláspontját. Úgy értékelte, a törvényjavaslat leglényegesebb eleme, hogy integrálódik a kamarába a jogtanácsosok azon köre, akik bíróság előtti képviseletet látnak el, illetve okiratot ellenjegyeznek.

Staudt Gábor (Jobbik) elmondta, nem került ki a törvényjavaslatból, hogy akár egy részvénytársaság vezetője is lehet ügyvéd. Azt firtatta, ki rendelte meg a módosítást.
Völner Pál úgy válaszolt: ügyvéd egyszemélyi vezetője nem lehet gazdasági társaságnak, de például az igazgatótanácsban részt vehet. Bánáti János elmondta, a kamara is az összeférhetetlenségi szabályok "oldása" mellett volt.