Február 2-án hétköznapi embernek jobb elkerülnie a budapesti Belvárost, illetve a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret; még repülővel sem lesz egyszerű közlekedni, hiszen amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök különgépe beér a magyar légtérbe, légtérzárlat lép életbe.

Az orosz elnöki gép várhatóan Szlovákia felől érkezik majd, bár elképzelhető az is, hogy Szerbia irányából - írja a Magyar Idők. Oroszországból két-három azonos Il-96-300 típusú gépet indítanak eltérő időpontokban, különböző repülőterekről, de az titok, hogy az elnök melyik gépen van.

Az elnököt szállító repülőgépet oroszországi és baráti légtérben orosz vadászgépek kísérik, a magyar egyben NATO-légtér is, így itt a magyar Gripenek kísérik majd, előzetes NATO-engedély alapján. Ez utóbbi teljesen szokatlan intézkedés - korábban közvetlen légi kísérésre nem volt példa.

Így már nem is meglepő, hogy az orosz elnöki vizit miatt - biztonsági okokra hivatkozva - lezárják a Belváros jelentős részét és a Ferihegyről bevezető útvonalak közül többet is - ezzel több százere embernek okozvan közlekedési gondokat. Az MTI tudósítása szerint A nemzetközileg védett személyek biztosítása érdekében a TEK a szükséges személy- és létesítményvédelmi intézkedéseket életbe léptette és ezeket a látogatás végéig fenntartja - közölte a Terrorelhárítási Központ.

Az intézkedés nem jelenti egyetlen demonstráció megtiltását sem, de lehetőséget biztosít a védett személyek biztonságának garantálása és a közlekedési útvonalak biztosítása érdekében számos rendőri intézkedés bevezetésére" - fogalmaztak. A TEK felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy az orosz küldöttség mozgásával párhuzamosan több útvonalon időszakos terelésre, forgalomkorlátozásra, illetve lezárásra kerül sor. A bevezetett korlátozásokról a www.tek.gov.hu/pdf/DOC250117-25012017145842.pdf és a www.tek.gov.hu/pdf/DOC110117.pdf oldalakon lehet tájékozódni. A korlátozásokkal érintett útvonalak listája és a tájékozódást segítő információs térkép pedig letölthető erről az oldalról is.

A közlemény szerint szakaszosan és időszakosan lezárják majd a február 2-án 11 óra 30 perctől 13 óráig, illetve 17 órától 19 óra 30 percig a Liszt Ferenc-repülőtér "E" portája - 4-es út - M0-s autóút - M3-as bevezető - Kacsóh Pongrác úti felüljáró - Kós Károly sétány - Hősök tere - Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca útvonalat, valamint az ezt keresztező utakat is.

Csütörtökön, február 2-án 0 órától 20 óráig lezárják a Markó utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Báthory utca - Hold utca - Hercegprímás utca - Arany János utca - Nádor utca - Garibaldi utca - Pesti alsó rakpart által határolt területet.