A lap szerint hiába nyilatkozta Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) felállt munkacsoportról, hogy így nagyobb esélyt lát az egyetem változatlan budapesti működésére, kiderült egyáltalán nem ez a cél. Az Emmi, a munkacsoportot firtató kérdésükre azt válaszolta, hogy "a szakmai grémium feladata lesz többek között a külföldi egyetemek foglalkoztatási jogviszonyainak vizsgálata, munkavállalóik tartózkodási és munkavállalási engedélyének vizsgálata és egyéb jogi kérdések is. A munkacsoport tagjai minden kérdéses pontban egyeztetnek az egyetemekkel".

Múlt hét szerdán jelentették be a munkacsoport megalakulását, azzal a céllal, hogy tárgyaljanak a felsőoktatási törvény módosítása által érintett egyetemekkel.

Eközben egy kanadai jobboldali újságnak, a National Postnak írt véleménycikket Palkovics László, az Emmi oktatási államtitkára. A 444.hu által kiszúrt publicisztika is sokatmondó. A cikk azzal indul, hogy "Michael Ignatieff túszul ejtette az akadémiai szabadságot Magyarországon," címe pedig az, hogy "Michael Ignatieff médiaháborút indított a kormányom ellen, hogy saját érdekeit szolgálja".