Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fidesz választási programjának 30 éve része a korrupció és a politikai lopás elleni harc - mondta el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy miért fontos a Fidesznek és a kormánynak, hogy szigorítsák a politikai plakátok kihelyezésére vonatkozó jogszabályokat.

A politikus szerint azonban nem valószínű, hogy a bevallottan Jobbik és Simicska Lajos ellen írt törvény elfogadásához kétharmados szövetséget tudnának szerezni péntekig. A kormány ezért sima többséget igénylő törvényekkel próbálja majd szabályozni a piacot, mert a miniszter szerint fontos a politikai átláthatóság.

Arra a kérdésre azonban nem tudott válaszolni, hogy a Fidesz vagy a kormány kapott-e már kedvezményesen plakáthelyet kampányidőszakon kívül. A kormány kapcsán azt mondta, teljesen transzparensek a költéseik, míg szerinte a nagyobbik kormánypárt válaszol majd a kampány kiadásaival kapcsolatban.

Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs előtt újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a plakáttörvényt nem a kormány terjesztette elő - ebben az esetben ugyanis Magyarországon kellene lennie a pénteki parlamenti szavazáson. Ez Orbán szerint egy pártokra tartozó ügy. Ugyanakkor az álláspontja az, hogy "az ilyen pártfinanszírozási korrupciós botrányokat, amitől most szenvedünk, fel kell számolni", ami akkor lehetséges, ha "egyértelmű törvények" vannak. A miniszterelnök továbbá azt is leszögezte, hogy a frakcióvezető alá tartozik "engedelmességgel", így ha "Kósa Lajos szól", akkor haza fog menni szavazni.

A törvénymódosítás nyomán a településképi törvény új, kétharmados passzusa azt mondta volna ki, hogy választási kampányidőszakon kívül tilos politikai plakátok kihelyezése mind a pártoknak, mind a kormánynak. Kétharmad hiányában a múlt szerdai ülésnapon nem mentek át a szigorító passzusok, Áder János köztársasági elnök így visszaküldte a törvényt a parlamentnek további egyeztetésre.