Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kárpátalja vélhetően terhelt vaddisznóállománya nehezen kontrollálható veszélyforrást jelent, azonban az okszerű tartástechnológiai előírások betartásával elkerülhető, hogy a fertőzés felüsse a fejét a házisertés állományban - mondta Nemes Imre, a Nébih elnökhelyettese a sertéspestis európai megjelenése kapcsán.

Ehhez szerinte az érintettek teljes körű együttműködése szükséges a vadászoktól az állatorvosokon és a gazdálkodókon át egészen az élőállat kereskedőkig. A teljes hazai sertéságazat és az erre épülő húsipar középtávú perspektíváit kockáztatja, aki nem tartja be az izolációs előírásokat, ez pedig óriási felelősség.

A költöző vadmadarak vonulási útjaira való tekintettel meg kell tanulnunk együtt élni a madárinfluenza jelenlétével. A vírus genetikai variabilitását figyelembe véve vakcinázásra nincs lehetőség, az izolált tartás és a magas higiéniai színvonal az egyetlen lehetőség a védekezésre - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos.

A vita során a hozzászólók felhívták a figyelmet a nehezen kontrollálható - elsősorban távol-keleti - importtermékek piaci és állategészségügyi veszélyeire, a mentesítési programok korlátaira, és az ezekhez kapcsolódó kifizetések csúszásából adódó nehézségekre is. A konzultáció során világossá vált, hogy a járványvédelmi fejlesztések nem választhatók el az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatokhoz kapcsolódó beruházásoktól, a pályázatok elbírálásának több hónapos csúszása ezáltal jelentősen akadályozza a szükséges állategészségügyi körülmények megteremtését.

A Budapest Bank a mezőgazdaság egyik legnagyobb hazai finanszírozójaként kiemelt figyelmet fordít az egyes ágazatok működését befolyásoló tényezőkre, így az állategészségügy kihívásaira is - hangoztatta Császi Róbert, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője.