A szerző, Michael Stabenow, elsősorban Magyarországgal és Bulgáriával foglalkozó cikkében kifejtette, hogy az Európai Parlamentben (EP) frakciókon átívelő többség formálódik annak a határozatnak az ügyében, amely pellengérre állítja a magyarországi felsőoktatási törvény "vitatott" módosítását és a nemzeti konzultációt, amely "mindenekelőtt a hangulatkeltést szolgálja".

Ugyanakkor az EPP képviselőcsoportja és az EP szociáldemokrata frakciója közötti egyetértés rögtön véget ér, amikor a lehetséges következményekről van szó. Főként a szociáldemokraták soraiból szorgalmazzák az alapjogok megsértésének esetére kidolgozott eljárás megindítását, amelyről az EU működéséről szóló szerződés 7. cikkelye rendelkezik, és a tagállami szavazati jog megvonásával járhat. Ehhez azonban a tagállami állam-, illetve kormányfők egyhangú döntése szükséges, ezért "életlen fegyvernek" tűnik.

Orbán Viktor magyar kormányfőről eddig "leperegtek a bírálatok", és minden "morgás" ellenére biztonságban tudhatta pártját, a Fideszt az EPP-ben. A szervezet vezetője, Joseph Daul nemrég úgy fogalmazott, hogy jobb a családon belül megpróbálni kezelni egy "fenegyereket", mint családon kívül.

Azonban "az elégedetlenség erősödik" - írta a FAZ szerzője, idézve az EPP egyik német EP-képviselőjét, Elmar Brokot, aki azt mondta, hogy a Daul-féle alapelv ugyan még érvényes, de az EPP türelme fogytán van.