Majzik Ferenc Levente, a társaság jogi és szolgáltatási igazgatója az MTI érdeklődésére pénteken közölte: a román felügyeleti hatóság kezdeményezte a fizetésképtelenség megállapítását, de azt kimondani csak a bíróságnak van joga. Kiemelte, hogy az ügyfeleknek a kialakult helyzetben semmi különös tennivalójuk nincsen, a károkat továbbra is rendezik.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban közölte: a román és a magyar biztosítási garanciarendszer áll helyt a román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe károsultjai számára azt követően, hogy a biztosítót felügyelő román felügyeleti hatóság visszavonta az Astra román cégének tevékenységi engedélyét és kezdeményezte annak felszámolását. A magyar biztosítási törvény alapján emellett a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) által kezelt kártalanítási alap helytáll minden, az Astra fióktelepével - mint felszámolás alatt álló biztosítóval - szembeni kgfb-kártérítési igény esetén.

A jegybank csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy a biztosító magyarországi fióktelepe köteles helytállni a díjfizető ügyfelek által okozott károkért mindaddig, amíg Romániában el nem rendelik a biztosító felszámolását. Az e célra létrehozott romániai és magyar garanciaalapok csak ezt követően veszik át a kártalanítási feladatokat. A már bekövetkezett károkat érdemes mihamarabb jelezni a fióktelepnél.

A CLB Biztosítási alkusz ugyancsak csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a még hiányzó díjakat be kell fizetniük az ügyfeleknek, mert baleset, vagy egyéb káresemény után csak így jár kártérítés.