Az uniós szankciók nem vonatkoznak erre a projektre, az orosz partnerrel pontosan ugyanúgy zajlottak a tárgyalások az elmúlt hetekben, mint azt megelőzően - mondta az InfoRádiónak a paksi bővítés kormánybiztosa. Aszódi Attila kifejtette: most a megvalósítási megállapodásokról tárgyalnak, arról, hogy pontosan hogyan fogják magát az erőművet megépíteni, milyen paraméterekkel, és hogyan fogják ezt működtetni. "Ezeket egyeztetjük jelenleg" - mondta.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy az erőmű építésének engedélyeztetése gyakorlatilag már elindult, hiszen a telephely-vizsgálati programnak az engedélyezése már folyamatban van. Felhívta a figyelmet, hogy nagyon sok engedélyt kell beszerezni.

Tájékoztatása szerint az építés 2018 körül kezdődhet el, ez még az engedélyezési folyamattól és a tervezéstől is függ, "de nagyjából ez a céldátum". Az új blokkok pedig a tervek szerint 2025-2026 magasságában tudnak elindulni - fogalmazott.

Aszódi Attila kifejtette: számítások szerint a két új paksi blokkból származó villamos energia egységköltsége nagyjából 15 és 17 forint között lesz kilowattóránként, persze ez számos dologtól függ.