Felülvizsgálati eljárása során a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a Szegedi Ítélőtáblának a Partiscum XI. Takarékszövetkezettel kapcsolatos ítéletét. Az eredeti ítélet a takarékszövetkezet hatályos általános szerződési feltételeit (ászf) teljes egészében hatályon kívül helyezte, miáltal semmissé vált egy vitatott hitelszerződés. A szegedi döntés megszületése óta furcsa helyzet volt a piacon, hiszen a Partiscum az ászf-ben lényegében szó szerint átvette a banki magatartási kódex feltételrendszerét. Jogi szakértők rámutattak: bár a magatartási kódex önmagában nem jogszabály, ám az egész szabályozói környezet a kódexre épült, így tekintett rá a kidolgozásban is szerepet játszó PSZÁF és a törvényhozók is.

Ezt bizonyítja, hogy a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény egyértelműen megnevezi és megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősíti azt, ha az adott intézmény a magatartási kódexben foglalt követelményeket nem tartja be, ha annak alávetette magát.

Az ászf-ben a kódexben szereplő módon fel voltak sorolva azok a pontok, amelyek alapján a takarékszövetkezetnek joga van a szerződésekben előírt kamat egyoldalú módosítására - ezen indokokat egyébként kormányrendelet és a hitelintézeti törvény (hpt.) is rögzítette.

A Legfelsőbb Bíróság most új eljárás lefolytatására utasította az ügyben eljáró első fokú bíróságot kedden kihirdetett felülvizsgálati döntésében.