Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Telekom a napokban megkezdte a 4G/LET technológia éles tesztjét, 2012. január 1-jén pedig elindítja a negyedik generációs mobilinternet-szolgáltatást. Annak érdekében, hogy a kereskedelmi szolgáltatás egy alapos tesztidőszak eredményeinek feldolgozását és beépítését követően indulhasson el januárban, a Telekom a 4G/LTE mobiltechnológia
kiterjesztett hálózati tesztelését indítja el több száz − lakossági, kkv és nagyvállalati − ügyfél bevonásával. Az új technológia valós körülmények közötti működésének tesztelésére elsősorban olyan Telekom-ügyfelek kapnak meghívást, akiknek lakó-, illetve munkahelyén már elérhető a 4G/LTE képes hálózat. A következő generációs mobilhálózat jelenleg Budapest III., IV., V., VI. VII., XII. és XIII. kerületének bizonyos részein működik.

A Magyar Telekom e technológia bevezetésében is első akart lenni, de legalább ennyire fontos a társaság számára, hogy "jól csináljuk" − fogalmazott lapunknak Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója. A laboratóriumi műszaki kísérletek jó eredményűek, és a szolgáltató nem is számít nagy problémákra, de azért a budapesti domborzati viszonyok között, valóságos környezetben is szeretné tesztelni a technológiát, mielőtt elkezdi a kereskedelmi szolgáltatást.

Most 80 4G/LTE állomás tesztjét kezdték meg, és a tervek szerint az intenzív fejlesztés eredményeképpen az év végére nagyjából megháromszorozódik a 4G/LTE állomások száma, 2012-ben Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget, a későbbiekben pedig a fogyasztói igények határozzák meg a bővítés ütemét.

Christopher Mattheisen lapunknak kifejtette, hogy a 4G forradalmasítja az egész piacot − a szolgáltatást, a készülékgyártást, a szoftverfejlesztést −, hisz mindenki az LTE-világra koncentrál, s az iparágban lévő pénz is ebbe az irányba megy. Márpedig ha több az erőforrás, akkor több eredményt lehet elérni. Már láthatóak az első jelek. Mattheisen egy évvel ezelőtt már azt prognosztizálta, hogy 2011-ben száz euró alá mehet az okostelefonok ára, s ez a várakozása igazolódott. A vezérigazgató szerint hasonló jelenségek következnek majd be az LTE világában is.

A felhasználói érdeklődés kapcsán Christopher Mattheisen elmondta, hogy nagy  a lehetőség, mert a jelenlegi ügyfélbázisukban 10-20 százalékos az okostelefonok aránya, az új eladásoknál pedig ez 70 százalék körüli. Napjaikban a világon a 3G készülékek iránt a legnagyobb az érdeklődés, de a HSPA is nagyon gyorsan teret nyer, s a várakozások szerint az LTE is hasonló mértékben fog bővülni, ami tehát azt jelenti, hogy "forradalmi változások előtt állunk és nagyon gyors lesz a növekedés" − fogalmazott a vezérigazgató.

A 4G/ LTE technológia legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a csökkentett késleltetési idő, aminek köszönhetően az online alkalmazások és játékok mobilhálózaton keresztüli használata még könnyebb, a nagy felbontású, akár hd minőségű videofilmek le- és feltöltése jelentősen gyorsabb, valamint több program is gond nélkül futtatható egyszerre, mindezek pedig látványos mértékben javítják az ügyfélélményt.