A tartós, szélsőségesen hideg időjárás miatt kialakult balkáni áramhiányon segít az MVM Zrt. Az alacsony vízállások miatt a balkáni régió áramellátását amúgy is sújtó forráshiányt a hideg tovább súlyosbította: Bulgáriában és Bosznia-Hercegovinában a rendszerirányító korlátozta az exportszállításokat, de hasonló intézkedések léptek életbe Szerbiában, Romániában, Horvátországban is.

Az MVM szerint ugyanakkor a magyarországi helyzet megnyugtató, a vállalatcsoport erőművi portfóliója ugyanis eltér a balkáni országokétól. Ott jelentős kapacitást adnak a szélsőséges időjárási viszonyoknak kitett vízi erőművek, amelyek alacsonyabb kapacitáson üzemelnek, illetve a szénellátás is akadozik - míg a fogyasztás a hideg miatt növekszik.

Az MVM portfóliójában a paksi atomerőművet leszámítva többnyire fosszilis energiahordozókat használó erőművek működnek Az MVM kereskedelmi társaságai - amellett, hogy felkészültek a hidegben esetlegesen kialakuló krízisekre - a rendszer működtetéséhez szükséges tartalékokon túl az elmúlt időszakban Szerbiát és Horvátországot is kisegítették áramszállításokkal.

Az MVM a Napi Gazdaság Online kérdésére későbbre ígért tájékoztatást a részletekről.