A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) megsemmisítette a BKV Zrt. 4-es metró építéséhez kapcsolódó beruházása, a Baross tér felszíni rendezésére kiírt közbeszerzés eredményét, és egymillió forint bírságot szabott ki, továbbá kötelezte az ajánlatkérőt 900 ezer forint igazgatási-szolgáltatási díj, valamint a kérelmező számára 100 ezer forint plusz áfa ügyvédi munkadíj megfizetésére. A jogorvoslatot a Colas-Alterra Építőipari Zrt. és Colas Út Építőipari Zrt. kezdeményezte - derül ki a KD határozatából.

A tender összetett munkára szólt, a nyertes feladata a Baross téren a meglévő aluljáró területén és a környező utcákban (Rákóczi út, Hernád utca, Bethlen Gábor utca, Thököly út szakaszain) út- és járdaépítés, a forgalomtechnikai berendezések, a villamos pálya, a trolibuszhálózat szakaszainak és felsővezetékeinek bontása és új hálózat kialakítása, közműépítési munkák, a közvilágítás cseréje, amelynek része a Keleti pályaudvar és a Baross szobor díszkivilágítása, valamint a kapcsolódó elektromos munkák és kábelcserék. Feladata továbbá a hírközlési és távközlési kábelek alépítményeinek kiépítése, a BKV egyenáramú és jelzőkábeleinek új nyomvonalra telepítése, a jelenlegi aluljárók, lépcsők és csarnokrészek bontása, és az új aluljáró kialakítása. Feladat még a Baross szobor áthelyezése, a BKV végállomás épületének és egy fedett utasváró építése, a Keleti pályaudvarnál az aluljáró liftek felszíni építményeinek kivitelezése, a liftek beszerzése, továbbá a felszínrendezés, növénytelepítés és utcabútorok beszerzése.

A február 10-i ajánlattételi határidőre öten nyújtottak be ajánlatot: a Colas konzorciuma mellett a Stra-Masz 2011 Konzorcium (ennek tagja a Strabag-MML Kft. és a Magyar Aszfalt Kft.), a K2/D Konzorcium (Bilfinger-Berger Civil Hungária Építőipari Kft. és a Penta Általános Építőipari Kft. részvételével), a Swietelsky Magyarország Kft. és a Porr Építési Kft. Közülük a BKV áprilisban a K2/D Konzorcium, a Porr és a Swietelsky ajánlatait érvénytelenné nyilvánította, majd a májusi eredményhirdetésen a Stra-Masz konzorciumot hirdette ki győztesnek (4,197 milliárd forintos ajánlattal), a Colas ajánlatát (5,039 milliárd forinttal) pedig a második helyre sorolta.

 

Árajánlatok (millió forint)
Colas-konzorcium5 039,5
Stra-Masz 2011 Konzorcium4 196,9
K2/D Konzorcium7 059,1
Swietelsky Mo. Kft.5 364,7
Porr Építési Kft.6 099,4

Forrás: KD

A Colas-konzorcium jogorvoslati kérelmében előadta, hogy szerinte a BKV érvénytelen ajánlatot fogadott el érvényesként és hirdetett ki nyertesként, továbbá a győztes Stra-masz nem igazolta megfelelően a műszaki és szakmai alkalmasságát.

A BKV nem tekintette a nyertes ajánlatát kirívóan alacsonynak, így indokolást sem kért ezzel kapcsolatban. A döntőbizottság vizsgálatában megállapította, hogy a közlekedési társaságnak az ajánlatok összehasonlításakor valamennyi ajánlatot figyelembe kellett volna vennie, nem csak a két érvényesnek elfogadottat. A nyertes árajánlata 24 százalékkal volt alacsonyabb az ajánlatok átlagánál (5,544 milliárd forint) és 17 százalékkal a második helyre rangsorolt konzorcium ajánlatánál. Ez a KD szerint kirívóan alacsony árajánlat, így a BKV-nak erre vonatkozóan indoklást kellett volna kérnie a Stra-Masz-tól. Mivel ezt nem tette meg, a KD megsemmisítette a közbeszerzési eljárást lezáró döntést.

Más szabálysértéseket is megállapított a KD. Például a szakmai alkalmasság igazolásában több szakember önéletrajzát hiányosan nyújtotta be a nyertes ajánlattevő, de erre vonatkozóan nem kért hiánypótlást a BKV - a KD szerint az eljárás során azonban ez még korrigálható. A nyertes ajánlatában erőforrást nyújtó szervezetként jelölte meg a H-TPA Kft.-t és a Strabag AG-t, azonban azok kizáró okokra vonatkozó igazolásait a kért 60 napnál régebben állították ki, így nem felelnek meg a követelményeknek. A dokumentumok hiányosak, de ezek még a hiánypótlás keretében pótolhatóak.