Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénzügyi igazgatók túlnyomó többsége a vállalkozás átszervezését vagy működési modelljének újratervezését tartja szükségesnek annak érdekében, hogy cége képes legyen hatékonyan reagálni a megváltozott pénzügyi és gazdasági körülményekre - derül ki a Deloitte régiós felméréséből, amely a legnagyobb magyarországi cégek vezető pénzügyi menedzsereinek megkérdezésével készült.

A Deloitte pénzügyi vezetők (CFO) körében végzett kutatásának eredménye szerint a régiós felmérésben részt vevő többi országhoz (Horvátországhoz, Csehországhoz, Lengyelországhoz, Romániához és Szlovákiához) képest Magyarországon a legnagyobb azoknak a pénzügyi vezetőknek az aránya, akik a megváltozott gazdasági körülmények miatt határozott átszervezési lépéseket, és az üzleti modelljük újratervezését tartják szükségesnek cégüknél - mondta Szép Péter, a Deloitte Zrt. üzletviteli tanácsadás üzletágának partnere.Kérdéses azonban, hogy a vállalkozások hogyan lesznek képesek egyensúlyba hozni likviditási igényüket az átszervezéssel járó rövid távú kiadásokkal és negatív cash flow-kkal.

A pénzügyi vezetők nem optimisták

A Deloitte jelentése szerint a gazdasági visszaesés hatásait kevés ország pénzügyi vezetői érzékelték annyira közvetlennek vállalkozásaik működésére nézve, mint a magyarországi válaszadók. A megkérdezettek 2012-re a gazdasági környezet stagnálását (49 százalékuk), vagy tovább romló körülményeket várnak (40 százalékuk).

Az egyes vállalatok saját kilátásaikat tekintve nem lettek bizakodóbbak, a megkérdezettek negyede kevésbé optimista most, mint az előző felmérés idején, három hónappal ezelőtt, pedig a várakozások már akkor is negatívak voltak. A felmérésben részt vevő pénzügyi igazgatók többsége úgy gondolja, hogy cége a szokásosnál nagyobb (44 százalék, vagy egyenesen magas (35 százalék) külső pénzügyi és gazdasági bizonytalansággal kell, hogy számoljon.

Éppen ezért nem meglepő, hogy a válaszadók majdnem 100 százaléka gondolja úgy, hogy most nem megfelelő a pillanat a mérlegkockázat növelésére, míg 77 százalékuk úgy véli, hogy a költségcsökkentés elkerülhetetlen az idei év során. Az a tény, hogy a pénzügyi vezetők a vállalat likviditásának javítására helyeznék a hangsúlyt, arról árulkodik, hogy sem rövid, sem középtávon nem várnak pozitív változást a finanszírozási források hozzáférhetősége terén.

A legnagyobb kockázat, ha nem tesznek semmit

Szép Péter hangsúlyozta: A cégek sikerét 2012-ben az fogja meghatározni, hogy milyen mértékben tudják növelni árbevételüket és csökkenteni a költségeket a vállalkozás hosszú távú lehetőségeinek korlátozása nélkül. A Deloitte várakozásai szerint a költségcsökkentés módjai egyre kifinomultabbá válnak, és a vállalatok rövid távú, elhamarkodott cash-flow célok helyett inkább hosszú távú célokban kezdenek gondolkodni.

Vannak azonban olyan intézkedések, amelyeket most szükséges megtenni annak érdekében, hogy a cégek elkerüljék teljesítményük további hanyatlását, ebben a helyzetben ugyanis a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha semmit nem tesznek. A vállalatoknak tudniuk kell, mely termékeik és szolgáltatásaik jelentenek biztos bevételt számukra, és törekedniük kell arra, hogy az erőforrásaik elosztása az értékteremtés szempontjából optimális legyen, nem szabad megijedniük az újításoktól, vagyis az (üzleti) innovációtól - áll a Deloitte közleményében.

Az elkövetkező egy-másfél év elsődleges feladata sok vállalkozásnál a szervezeti átalakulás lesz a költségek csökkentése és a teljesítmény növelése érdekében.