Az előző tanévben a jogosultak 17 százaléka, mintegy 79 ezer hallgató élt a lehetőséggel: 10 százalékuk a Diákhitel1-et, 7 százalékuk pedig a kötött felhasználású Diákhitel2 konstrukciót választotta. A 79 ezer hallgató közül 54 ezren állami, 25 ezren önköltséges képzésben tanulnak - mondta Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója.

Lakóhely szerint Budapest és Pest megye áll az első helyen, sokan igénylik a hitelt emellett Borsod, Hajdú-Bihar, Szabolcs és Bács-Kiskun megyékből is.

Az új tanévben a kizárólag a képzési költségekre fordítható, fix 2 százalékos állami kamattámogatott Diákhitel2-t a legtöbben a Budapesti Gazdasági Főiskolán, a Budapesti Kommunikációs Főiskolán és a Budapesti Corvinus Egyetemen folytatandó tanulmányaikhoz igényelték.

A jelenleg 5,75 százalékos kamatú Diákhitel1 a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói között a legnépszerűbb. A képzések közül a gazdálkodás-menedzsment, a kereskedelem-marketing és turizmus-vendéglátás van a vezető helyen.

Elképzelhető a kamatnál további csökkenés, de erről most szeptemberben még korai nyilatkozni - mondta egy kérdésre Bugár.

A mostani hiteligénylési időszakban is hasonló arányokra számítanak. Első körben szeptember 15-ig lehet beadni a kérelmeket.

Az igénylők száma 100 ezer volt 2002-ben, 2005-ben érték el a 200 ezret, 2010-ben pedig a 300 ezret - mondta Imre Zita, a központ marketing- és kommunikációs igazgatója. Majd 2008-tól, a gazdasági válság hatására konszolidálódni látszik az ügyfélkör, és azok kérik a hitelt, akiknek tényleg szükségük van rá.