Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Jogerősen is pert nyertek az Mh2009 Konzorciumot alkotó cégek (Közgép Zrt., Strabag MML Kft., A-Híd Zrt.) a fővárosi önkormányzattal szemben a Margit híd átadásának csúszásával kapcsolatban − tudta meg a Napi Gazdaság. A Fővárosi Ítélőtábla lapunk kérdésére megerősítette, hogy az ügyet másodfokon lezárta.

A jogerős döntés kimondja, hogy nem a vállalkozók, hanem a budapesti önkormányzat által későn átadott tervek miatt tolódott ki az eredeti, 2010 nyarára ígért határidő 2010 őszére. A fővárosnak ezért kötbér sem jár. Úgy tudjuk, az ítélőtábla keddi döntésével helyben hagyta a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumának tavaly novemberben meghozott elsőfokú ítéletét, amely szintén azt állapította meg, hogy a kivitelezők a későn átadott tervek miatt voltak kénytelenek eltérni az eredeti építési ütemtervről, és ezért csúszott a mederhíd ideiglenes forgalomba helyezése.

A főváros és a konzorcium 2009. augusztus 10-én kötött szerződést a Margit híd felújítására, a jóváhagyott kiviteli terveket viszont csak november 10-én, három hónappal később kapták meg a kivitelezők. Emiatt nem lehetett időben megkezdeni például az acélszerkezetek gyártását, bizonyos munkafolyamatok pedig az őszi időszak helyett télre csúsztak, amikor az időjárás miatt többször is fel kellett függeszteni a helyszíni munkavégzést. A Margit híd főhídján végül 2010. augusztus 23. helyett 2010. november 15-én indulhatott meg a személygépjármű-forgalom, a végső műszaki átadás-átvétel 2011. szeptember 30-án kezdődött meg.