A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) már május végén rábólintott a dealre. A Kreatív információi szerint a GVH tegnap küldte el az engedélyezésről szóló dokumentumot a felek számára. A továbbiakban az AS-en a sor, az átadás-átvétel a két cég között megkezdődik, de egyelőre nem tudni, mikor zárul a folyamat.

Az sem ismert, hogy a GVH által elküldött dokumentum mit tartalmaz, de alighanem nincsenek lényeges különbségek az NMHH Médiatanácsának előzetes szakhatósági hozzájárulásához képest.

A hivatali tempó nem volt túl gyors, a januári bejelentésekor a résztvevők cégek úgy nyilatkoztak ugyanis, hogy a szükséges hivatali jóváhagyásokat követően, az ügylet 2014. második negyedévében valósulhat meg.

A GVH-hoz 2014. január 24-én két kérelem érkezett be, amelyek kapcsán Vj-6/2014 és Vj-7/2014 számon indultak el az összefonódásokat vizsgáló versenyfelügyeleti eljárások. Az NMHH szakhatósági eljárására tekintettel a GVH az eljárásokat felfüggesztette. A média- és hírközlési hatósághoz január 23-án érkeztek meg az Axel Springer AG és a Ringier AG, valamint a Lumen Hungary Holding Zrt. előzetes szakhatósági hozzájárulás iránti kérelmei.

Két fúziós kérelem futott

Az egyik kérelem tartalmazta a tulajdonképpeni Axel-Ringier összefonódást. Eszerint egyszer már, a 2010. március 23-án kötött megállapodással az Axel Springer AG és a Ringier AG elhatározta, hogy több közép-kelet-európai országban teljes portfólióját egyesíti a közös irányításuk alatt Ringier Axel Springer Media AG vállalatban. Azonban a magyarországi piacon az összefonódás nem valósulhatott meg, mivel a felek visszavonták kérelmüket a Gazdasági Versenyhivatal 42/2010. számú fúziós eljárásában.

A két cég most úgy határozott, hogy a 2014-es összefonódás révén ismételten megerősítik korábbi, közös vállalat alapítását célzó tranzakcióját, ezúttal azonban csak egy jelentősen csökkentett portfólióra. Ennek szellemében a mostani összefonódással párhuzamosan a felek magyarországi eszközeik egy jó részét értékesítik egy független befektető fél számára, és csak a megmaradó eszközöket ruházzák át a közös vállalatukra. E közös vállalat a magyarországi nyomtatott médiapiac több szegmensében (azoknak mind olvasói, illetve hirdetői oldalán) is jelen lesz, továbbá aktív lesz a cold-set technológiával végzett nyomtatás hazai piacán is.

A másik kérelem pedig a Vienna Capital Partners (VCP) csoport tulajdonszerzésére vonatkozott. Az Axel Springer és a Ringier ugyanis a VCP-csoportot, mint Közép-Kelet-Európában hagyományosan jelenlévő médiabefektetőt, kérte fel tárgyalásokra meglévő magyar portfólióik jelentős részének értékesítésével kapcsolatban. Idén január 22-én kötöttek egy részvény-adásvételi szerződést, amelynek nyomán - feltéve, hogy a hatóságok is jóváhagyják azt - két, hasonló méretű, de független médiavállalkozás jön létre Magyarországon. A tranzakció zárását követően az egyik vállalkozás a Ringier Axel Springer Magazines AG, a másik pedig a VCP-csoport ellenőrzése alá kerül.

Az NMHH május 30-i engedélyének indoklása szerint "a független véleményforrások összevonás utáni szintje is képes lesz biztosítani a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését a médiatartalom-szolgáltatások releváns piacán".

Sok lap cserél gazdát

A dupla ügylet keretében a VCP-csoporthoz az Axel Springertől a megyei portfolió (8 megyei napilap), a Világgazdaság, a Fanny és a Fanny Konyha, a Lakáskultúra, az Autó-Motor és ezek online verziói, valamint a Mindmegette.hu kerül, míg a Ringiertől a Népszabadság, a Nemzeti Sport, Képes Sport, az IM, a Bravo, a Buci Maci, és a Hot Magazin érkezik.

A fúzió után a közös vállalat neve Ringier Axel Springer Media AG, vezérigazgatója Bayer József, operatív ügyvezetője Király Mária lesz. A Ringier Axel Springer Media AG-nél lesz a Blikk-csoport, a Glamour, a Geo, az Auto Bild, Kiskegyed, Tvr-hét, számos további női magazin és műsorújság. A kiadónak lesz egy nyomdája is. A VCP ügyvezetője Mihók Attila, a Ringier eddigi vezérigazgatója lesz.