Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A friss bejelentés szerint a GVH észlelte, hogy a készpénz-helyettesítő fizetési eszközök körébe tartozó bankkártyás fizetési műveleteknél, nevezetesen a bankkártya-elfogadói piacon a kisebb kereskedők kedvezőtlenebb szolgáltatói díjakkal szembesülnek a bankkártyás fizetés bevezetésekor és fenntartásakor, mint a nagyobb kereskedők.

Egy kereskedő különféle költségekkel szembesül, ha a fogyasztóknak a bankkártyás fizetési lehetőséget biztosítja. Jellemző költségtétel a tranzakciónként fizetett, általában a tranzakció értékének százalékában meghatározott kereskedői jutalék. E mellett a kereskedők fix költségekkel is szembesülhetnek. A felszámított jutalékokat, díjakat a kereskedők az elfogadói szolgáltatást biztosító, azaz, a velük szerződésben álló pénzforgalmi szolgáltatóknak kötelesek megfizetni.

A GVH piackutatást is rendelt a bankkártyás fizetés költségeinek vizsgálatára. E felmérés többek között a kereskedők tudatosságára, illetve a különböző fizetési módok elfogadásának gyakorlatára terjedt ki, szem előtt tartva a bankközi jutalékokra vonatkozó szabályozási változások hatásait. A piackutatás eredményei megerősítették az ágazati vizsgálat indításának szükségességét.

A hivatal a bankkártyás fizetési iparágat, és azon belül az iparág úgynevezett downstream kártyaelfogadói piacát tervezi vizsgálni. Annak középpontjában a bankkártya-elfogadás versenyviszonyai, illetve a potenciálisan versenynyomást gyakorló, innovatív készpénz-helyettesítő fizetési eszközök vizsgálata áll, és kiterjed nemcsak a múltbeli és a jelen piaci helyzetre, hanem a piaci verseny jövőbeni alakulására is. A GVH szerint ugyanis az ágazati vizsgálat keretében részletesen szükséges feltárni azon tényezőket, amelyek akadályozhatják a verseny hatásos érvényesülését az elfogadói piacon.

A bejelentés kitér arra is, hogy mindebből nem feltétlenül következik, hogy a piacon versenyprobléma vetődik fel. A GVH első lépésként felvilágosítást kér az ágazat felügyeletét ellátó szervtől, valamint a kibocsátó és elfogadó bankoktól, ezt követően keresi meg a kártyatársaságokat, illetve egyéb (nem banki) elfogadókat, végül magukat a kereskedőket is. A vizsgálatot 2018 júliusában tervezik lezárni, a vizsgálat eredményeit tartalmazó jelentés közzétételével.