A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára a tulajdonosokat képviselő Kovács Lajossal - aki a NAGISZ Zrt. elnök-igazgatója - és Ruck Jánossal, a Gyulai Húskombinát Zrt. vezérigazgatójával tárgyalt hétfőn Budapesten a szaktárcánál a nehéz helyzetben lévő cég állami megsegítéséről - közölte a VM a megbeszéléseket követően szerkesztőségünkkel

Az a feladatunk, hogy megmentsük a Húskombinátot, és olyan megoldást találjunk, amely mindenkinek megnyugtató - hangsúlyozta Budai Gyula. A kiadott közlemény szerint a vidékfejlesztési tárca megvizsgálta, milyen eszközökkel segítheti a cég megmentését.

Fazekas Sándor miniszter kezdeményezni fogja, hogy a kormány nyilvánítsa stratégiailag fontos, kiemelt vállalattá a Gyulai Húskombinátot. Ez után következhet a konkrét lépések kidolgozása, amelynek során részletes szakmai-gazdasági egyeztetés zajlik majd le a tulajdonosok, a hitelezők, az állam képviselői és a további érintettek között - mondta az államtitkár.

Legutóbb a Malévot nyilvánította kiemelt jelentőségű stratégiai vállalattá a kormány, de ott nem sikerült elkerülni a bedőlést.

A csődtörvény tavaly nyári módosítása vezette be a stratégiailag kiemelt jelentőség gazdálkodó szervezet fogalmát. Az erről szóló kormányrendelet szerint olyan csődhelyzetbe került vagy fizetésképtelenné vált gazdasági társaságokat minősíthetnek stratégiailag kiemelt jelentőségűvé, amelyek reorganizációja és adósságainak rendezése nemzetgazdasági érdek, vagy éppen a megszüntetésük kiemelt gazdaságpolitikai érdek. Ezen cégek reorganizációs célú csődeljárását, illetve felszámolási eljárását a csőd- és felszámolásokról szóló törvénytől eltérő szabályok szerint lehet lebonyolítani; élükre állami vagyonfelügyelőt vagy felszámolót neveznek ki, amely csak az állami Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lehet.