Aki készpénzt használ, hajlamos többet költeni

Az emberek nagyvonalúbban adnak borravalót, bevásárlás során pedig hajlamosak az összes náluk lévő pénzt elkölteni, ha bankkártya helyett készpénzzel fizetnek, derül ki egy nemrégiben a Bankrate weboldalon publikált kutatásból1. Joydeep Srivastava, a Maryland Egyetem professzora szerint aki nagyobb összeget hord magával, úgy érezheti, több pénze van, így könnyűszerrel költ többet.

A készpénz a betegségek "melegágya"

Egy európai bankjegyen körülbelül annyi baktérium található, mint egy vécékilincsen - (azaz 11 ezer kórokozó, sőt más kutatások szerint ez a szám 26 ezerre rúg. Bár a magyarok 84 százaléka tisztában van azzal, hogy a "készpénz koszos", ám mégis csak töredékük mos kezet készpénzes fizetés után, amivel csökkenthetné a fertőző baktériumok és vírusok szervezetbe kerülését. Járványos időszakban érdemes még fokozottabban odafigyelni erre.

A parkoló automata sem fogadja el a húszezrest

A forgalomban lévő készpénzállomány 33 százaléka tízezresekből, 22 százaléka húszezresekből áll, tehát az összes készpénz több mint felét nagy címletek teszik ki. Gyakran a kis boltok, vagy a jegy-, üdítő és parkoló automaták nem fogadják el a nagy címleteket. Ugyanakkor ezekben az esetekben egyre többször van lehetőség az alternatív fizetési módokra, például a mobiltelefonos, vagy bankkártyás fizetésre.

A legjobb bankban tartani a pénzt

Az amerikaiak 57 százaléka egyáltalán nem hord már magával "hagyományos" fizetőeszközt - írta a Time magazin online cikke. Háromnegyedük a lopástól tartva, míg a megkérdezettek több mint fele, az összeg elvesztésének veszélye miatt, dönt úgy nap, mint nap, hogy otthon hagyja bankjegyeit. Félelmük nem alaptalan: tízből csupán egy elveszett pénztárca kerül vissza tulajdonosához sértetlenül, a teljes összeggel együtt - derült ki egy angliai felméréséből4. Legbiztonságosabb a pénzt bankban tartani, így a legkisebb az esélye annak, hogy tolvajok áldozatává váljon az ember.

Megéri haladni a korral

Az elektronikus fizetési módok alacsonyabb költséget jelentenek, mint a készpénzes fizetés - össztársadalmi szinten is. Egy 5 forintos érme előállítása például 20 forintba kerül, nem is számolva a szállítás, tárolás, őrzés költségeivel. Mindemellett a kártyás és online fizetés gyorsabb, és kényelmesebb is. Nem véletlen, hogy mára a magyar háztartások csaknem 85 százalékának van bankkártyája, a hazai internetezőknek pedig több mint harmada e-vásárló. Magyarországon jelenleg a kereskedők negyedénél van lehetőség bankkártyával fizetni, és az online elfogadóhelyek száma is kétszeresére nőtt három év alatt.

A biztonság, a kényelem és a számos alternatív fizetési mód miatt napjainkban célszerű és elegendő csak minimális készpénzt tartani magunknál - véli Juhász Róbert, az OTP Bank elektronikus banki fejlesztések főosztály igazgatója. A készpénz használata helyett még elsősorban a hagyományos bankkártya az elfogadott és közismert fizetési mód, de már most is sok más, modern megoldás nyújt hasonlóan kényelmes és biztonságos fizetési alternatívát.