Míg az év elején havonta 15-20 milliárd forint értékű szerződés jött létre a programban, eddig a havi növekmény májusban 49 milliárd, júniusban pedig 48 milliárd forint volt, júliusban pedig még nagyobb mértékben nőtt a program kihasználtsága.

A jelenlegi tendencia megerősíti korábbi várakozásunkat, miszerint az nhp2 indulásakor rendelkezésre bocsátott 500 milliárd forintos keretösszege még az év vége előtt elfogy - véli a jegybank.

Sokat segített a finomhangolás

A növekvő dinamikát segíti a program finomhangolás is. Például a pénzügyi lízing mint finanszírozási forma elérhetővé tétele a programban csaknem 1800 vállalkozáshoz kapcsolódóan eddig mintegy 20 milliárd forinttal növelte a kihasználtságot, ráadásul a lízingügyletek átlagos mérete a hitelekénél alacsonyabb, ami arra utal, hogy ez a finanszírozási forma elsősorban a kisebb vállalkozások beruházásainak megvalósulását segíti. Ezen túl a pénzügyi vállalkozások finanszírozóként való részvételének lehetővé tétele, a bérbeadási célú ingatlanvásárlásra vonatkozó korlátozás enyhítése szintén növelhette a hitelprogram iránti érdeklődést - állapította meg az MNB.

Sok a kicsi és az új hitel

Az nhp2 keretében új hitelek aránya 98 százalék, továbbá ezen belül az új beruházási hitelek részesedése 60 százalék feletti. Az nhp1-hez képest jóval nagyobb arányban jutnak finanszírozáshoz kisebb vállalkozások. Az átlagos hitelméret kevesebb mint felére csökkent; míg a tavaly szeptember végéig tartó első szakaszban a hitelek negyede volt 10 millió forint alatti, addig ez a mostani szakaszban már az ügyletek mintegy feléről elmondható.

A mikrovállalkozások részesedése az új beruházási hiteleken belül 33 százalékról 41 százalékra emelkedett. Az ágazati megoszlásnál a mezőgazdaság erős: a szektor részesedése az első szakaszban is számottevő volt, az október óta létrejött hitelek több mint harmada az agrárvállalkozásokhoz került. Ezzel párhuzamosan megfigyelhető a kkv-hitelek regionális koncentrációjának csökkenéses: a Közép-Magyarország térségben működő vállalkozásokhoz mindössze a hitelek negyede került, miközben a program indulása előtt a kkv-hitelállomány több mint fele oda ment.

(Képünk illusztráció.)