Az árbevételünkben már csak 12 százalékot tesz ki Magyarország, ez az arány korábban még 30 százalék volt. Ez szomorú, de ettől még a magyar piac erkölcsileg is nagyon fontos a számunkra - mondta az InfoRádiónak nyilatkozva a Richter vezérigazgatója, aki sajnálatosnak nevezte, hogy olyan kormányzati intézkedések születnek, amelyek a Richtert "lényegesen jobban sújtják, mint más cégeket".

Bogsch Erik hozzátette: tettek javaslatokat, amelyekkel a költségvetés keretein belül és a betegterhek növekedése nélkül lehetne intézkedéseket tenni, ám ezekre a javaslatokra még nem kaptak választ.

Ilyen lenne például a több éve forgalomban lévő eredeti készítmények esetén egy 15 százalékos árcsökkentés, vagy a patikai készítményekhez hasonlóan a kórházi készítmények megadóztatása. Bogsch Erik érthetetlennek tartja, hogy ezeket a javaslatokat miért nem veszi figyelembe a kormány.

Kiemelte azt is, hogy sok olyan gyógyszergyártó cég "érthetetlen módon" mentesül az adófizetés alól, amelyek Magyarországon nem tartanak fenn kutatásszervezést, nem hoznak létre munkahelyeket, hanem importálják a gyógyszereket.