A Közgép Zrt. - hamis nyilatkozattétel miatti - közbeszerzési eljárásokból való kizárásával kapcsolatos bírósági eljárásban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Közbeszerzési Hatóság (KH) részére, a határozat végrehajtásának felfüggesztéséről szóló végzést 2015. szeptember 17. nap végéig hivatalosan nem kézbesített - közölte a KH.

A KH közleménye szerint - a közigazgatási és igazságszolgáltatási eljárással szöges ellentétben álló módon - a Közgéptől és a sajtóból értesült arról, hogy a bíróság a Közbeszerzési Döntőbizottság Közgépet érintő határozatának végrehajtását, a per jogerős befejezéséig felfüggesztette. (A Közgép ugyanis megtámadta az eltiltó határozatot a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon.)

A KH felügyelete alatt működő Közbeszerzési Döntőbizottság "a végzés szabályszerű kézbesítését követően a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően fog eljárni" - közölte a hatóság.

A KH azt is hangsúlyozza közleményében, hogy jogorvoslati eljárásban nem a döntőbizottság állapította meg a Közgép hamis nyilatkozattételének tényét, hanem a közbeszerzési eljárás ajánlatkérője. A hatályos közbeszerzési törvény szerint a hamis nyilatkozattétel esetére szóló jogkövetkezmény - a közbeszerzési eljárásból való kizárás - a törvény erejénél, és nem a döntőbizottság határozatából eredően áll be.

A fent említett közbeszerzést az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság írta ki a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő infrastrukturális továbbfejlesztésének megvalósítására, s ezen az igazgatóság hamis adatszolgáltatásra hivatkozva zárta ki a Közgépet az eljárásból.

A Közbeszerzési Döntőbizottság pedig a hamis adatszolgáltatásra hivatkozva állapította meg, hogy fennállnak a kizáró ok szerinti jogkövetkezmények a Közgépnél. A közbeszerzési törvény 56. paragrafusa szerint "az eljárásban nem lehet ajánlattevő, részvételre jelentkező, alvállalkozó, és nem vehet részt az alkalmasság igazolásában olyan gazdasági szereplő", aki "korábbi - három évnél nem régebben lezárult - közbeszerzési eljárásban hamis adatot szolgáltatott és ezért az eljárásból kizárták, vagy a hamis adat szolgáltatását jogerősen megállapították".

A hamis adatszolgáltatást azzal merítette ki a Közgép és szerb alvállalkozója, hogy a vállalkozó kompjának zárt fedélzetének területe a Magyar Narancs információi szerint nem érte el az 500 négyzetmétert, csak 452,6 négyzetméter volt.

A Győr-Gönyű kikötő-tender ajánlattevői
(árajánlat, milliárd Ft)
Közgép Zrt.- Kötiviép'B Kft.6,673
A-Híd Zrt.-Swietelsky Vasúttechnika Kft. - Mészáros és Mészáros Kft.6,891
Duna Aszfalt Kft.6,891
Strabag-MML Kft.7,096
Forrás: kozbeszerzes.hu