Egy konyhatechnológiát célzó reorganizációs program segítségével akár 40 százalékos energia, és 50 százalékos nyersanyag megtakarítás is elérhető - állítja a Regionális Fejlesztési Vállalat. Az energiafelhasználás hatékonyságának növelése nem csupán a fűtési- és távhőszolgáltatási szektor sajátja. A sárospataki önkormányzatnál például korábban 4 főzőkonyha működött, 46 fős személyzettel, és napi 1800 adag ételt készítettek el. Az RFV által végrehajtott teljes körű, 160 millió forintos reorganizációs programot követően ma már 1 főzőkonyha is képes ellátni a másik 3 dolgát, a korábbi létszámot 23 főben maximálták, és csak az energia-megtakarítás mintegy 40 százalékos.

A megtakarítás mértéke arra ösztönözheti az önkormányzatokat, hogy a jelenlegi szűkös források figyelembevételével – mint jelentősebb, leendő megtakarítási terület – gondoljanak a közétkeztetési szektorra. A megtakarítások persze nem közvetlenül készpénzben jelentkezhetnek, hanem a megfelelően hatékony berendezések beszerelését követően, energiában, illetve egészségesebb táplálkozásban is.

A szűkös anyagi ellátottság a karbantartások, felújítások elmaradását eredményezte az utóbbi időben. A mainak éppen nem nevezhető műszaki technológia pedig túlzott energia felvételt - és emiatt többlet energia-költséget -, a rossz szervezés, a gyenge eszközellátottság, és az ezzel járó nagy élőmunka-ráfordítás a bérjellegű költséghányad aránytalan méretét eredményezte a közétkeztetési szektorban – mondta Makra József, az RFV Nyrt. vezérigazgatója. A problémát súlyosbítja, hogy az Európai Unió minőségbiztosítási előírásait rögzítő HACCP rendszer hazánkban is már kötelező érvényű. Így elméletileg a nem megfelelő konyhákat a felügyelő hatóság az első felszólítást követően, második alkalommal akár be is zárhatja – tette hozzá.

A konyhák állapota miatt az egyetlen kézzelfogható megoldás a teljes átalakítás, a szervezeti rendszer modernizálása, az élőmunka ráfordítás radikális csökkentése. Ez ugyan egyszeri jelentős beruházási igénnyel párosul, de nem az intézmények részéről. A társaság által birtokolt know-how lényege ugyanis abban rejlik, hogy a beruházás megvalósításához a forrásokat az RFV biztosítja, az a megrendelők részéről önerőt nem igényel.