Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az építőipari cég ezzel mentőövet dob a finanszírozási nehézségekkel küzdő pécsi porcelángyárnak.

A Zsolnay porcelángyár kisebbségi részvényhányadának eladásáról tavaly döntött Pécs közgyűlése. 2010 júniusában szerződést kötöttek a Manufaktúra Befektető Kft.-vel, amely 500 millió forintos tőkejuttatási kötelezettséget vállalt, opciós vételi joggal rendelkezik a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 49 százalékos részvényhányadára és rendelkezik a menedzsmentjogokat biztosító szavazatelsőbbségi részvényekkel.

A Közgép értékesnek tartja a Zsolnay gyárban több mint 150 év alatt felhalmozott tudást és tapasztalatot, a porcelángyárat pedig egyedülálló befektetési lehetőségnek is tekinti. Ezen szempontokat mérlegelve döntött úgy a magyar tulajdonú cég, hogy szakmai befektetőként ajánlatot tesz a Manufaktúra Befektető Kft. 100 százalékos megvásárlására, ezzel pedig megszerzi annak részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben is.

A Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. menedzsmentje elkötelezett abban, hogy stabil hátteret teremtsen a pécsi gyár működéséhez. A Közgépre 90 éves fennállása során mindig jellemző volt a perspektivikus gondolkodás, a cég most sem csupán pénzügyi befektetőként, hanem teljes szakmai támogatásával vesz részt az új vállalati stratégia megvalósításában - hangsúlyozta a társaság.

A Zsolnay márkanév három világhírű találmánnyal is összeforrt: az elefántcsont színű Zsolnay-porcelánnal, az egyedi máztechnikájú eosinnal és a pirogránittal. A Közgép szerint a porcelángyár kiemelt nemzeti értéket képvisel, termékei valódi hungarikumok.