Miközben a Quaestor már a csőd bejelentése előtti napokban is csak egy hónapos átfutással vállalta a pénzüket kivenni akaró befektetők kifizetését, a Szijjártó Péter vezette külgazdasági és külügyi tárcának - közel négymilliárd forintnyi állampapírja ellenértékén kívül - 72 milliárd forint névértékű, megőrzésre átadott részvényét is sikerült visszaszereznie tőle - írja az e heti HVG.

A részvények az Eximbank és a Magyar Exporthitel-biztosító alaptőkéjét testesítik meg. A rendőrségre vár annak felderítése, vajon visszaélt-e bármilyen módon a Quaestor ezekkel az értékpapírokkal. A lehetősége mindenesetre megvolt rá, hisz Tarsoly Csaba és társai elegendő időt kaptak, hogy eltüntessék az általuk gyaníthatóan elkövetett bűncselekményeknek a politikusokhoz vezető esetleges szálait - írja a hetilap.

Miközben a kormány nem adott elfogadható magyarázatot arra, miért nem volt alkalmas az Orbán Viktor által "leszólt" államkincstár a minisztériumok és intézményeik értékpapírjainak a kezelésére, az Országgyűlés kivételes gyorsasággal elfogadta a brókerügyek károsultjainak kártalanítását célzó, a magán- és céges vagyonok széles körű zárolásáról szóló, ártatlanok földönfutóvá tételére is alkalmas szabályokat. Álságos módon azoknak a károsultaknak a védelmében, akiket épp a kormány hozott még rosszabb helyzetbe, amikor az utolsó pillanatban még megcsapolta a megroggyant Quaestort - véli a HVG.