Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A használt tégla lakások fajlagos átlagos ára Budapesten 280 ezer, míg vidéken 175 ezer forinton áll négyzetméterenként, a paneleseké a fővárosban 170 ezer, míg vidéken 130 ezer forint. A tégla lakások ára 2004-től évi 5-7 százalékkal emelkedett a válságig - 2008-ig - a csúcs 310 ezer forint volt négyzetméterenként a fővárosban. Vidéken a csúcs 200 ezer forinthoz közelített. A paneles csúcs Budapesten 210 ezer, míg vidéken 160 ezer forinton állt.

Az árverési kvóta rendszer beindulásával a kínálat növekszik, ami az árak esésével járhat, ugyanakkor a kiváró vásárlók színre lépése áremelkedéssel járhat. Az új egyensúlyi ár a kettő eredőjeként alakul ki - vélik a Otthon Centrum szakértői.
A közlemény idézi a KSH adatait: tavaly a 100 ezer lakosúnál nagyobb városokban a lakásállomány 2,5 százaléka, míg Budapesten 2,2 százaléka cserélt gazdát.

Az Otthon Centrum ez év januári felmérése szerint Budapesten 3.200 már felépült, átadott, de még értékesítés alatt álló lakás volt. Ehhez jött hozzá 1.100 darab már értékesítés alatt álló, de még el nem készült lakás. Egy évvel korábban az el nem adott lakások teljes száma 6.800 volt, tehát az eladatlan újépítésű lakáskészletet - a válság előtti időszakhoz képest megcsappant kereslet mellett is - csökkent. Mivel a fejlesztők jelentősen visszafogták az aktivitásukat, ezért ez a csökkenés folytatódhat - mondta Déry Attila az OC vezető elemzője.

Az OC adatbázisában szereplő lakások 33 százaléka 30 millió forintnál drágább Budapesten, az agglomerációban ez az arány 28, míg vidéken 13 százalék.