Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
– Az idei listán szereplő milliárdosok egy részének vagyona jelentős mértékben emelkedett. A magyar gazdaság gyengélkedésének éveiben nem tartja ezt különösnek?
– A tavalyi év volt a gazdasági növekedés utolsó esztendeje, idén és jövőre ilyen gyarapodás tehát nem várható. Bár a vagyongyarapodásnak különböző okai lehetnek, csodálkoznék azon, ha a gazdasági visszaesés néhány szektoron kívül a többséget kedvezően érintené. A vagyonok gyarapodásának okát elsősorban abban látom, hogy jó néhányan elkezdték a már meglévő vagyonukat realizálni.

– Ez azt jelenti, hogy nyilvánosságra lépnek eddig rejtett vagyonukkal?
– Részben ezt. Egy részük azonban a jövőtől való félelem vagy a bizonytalanság miatt eladja cégét vagy befektetőt von be. Ezzel pedig az addig többnyire alulértékelt vagyonelemek felértékelődnek, aminek következtében nő a személyi vagyon nagysága is. Ez jelenhet meg, tükröződhet az idei számokban.

– Néhány esetben azt is tapasztaljuk, hogy a regionális terjeszkedés felértékeli a cégeket és a vagyonokat. Ezt mennyire tartja jellemzőnek?
– Ez az előremenekülés egyik formája, lehetősége. A magyar piac felvevőképessége kicsi és a multinacionális cégek jelenléte kiélezett versenyt eredményez. Logikus tehát a törekvés, hogy az országhatárokon túl szerezzenek pozíciókat és bevételt.

– Ez a feladat már sokak képességét meghaladja. Lát-e esélyt arra, hogy a cégalapítók gyermekei, vagyis a második generáció vegye át a stafétabotot?
– A céggründoláshoz másfajta képességek kellenek, mint az eredményes, nyereséges működtetéshez – ez nem lehet vitás. Jól érzékelhető, hogy a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején megjelent vállalkozók jó része a visszavonuláson gondolkodik, vagy már meg is tette. Generációváltás zajlik tehát a magyar gazdaságban is, aminek következtében egy igazi menedzserszemlélettel rendelkező tulajdonosi réteg jelenik meg a cégek élén.